Followers

Sunday, April 19, 2009

nanti la menulis lagi...

sangat la bz dengan test yang xterhenti2..cam air terjun...presentation la ape bodo lagi la..pastu final.....tahi....

Thursday, April 16, 2009

dari di atas sana ke akal yang sembilan ini...

ikhlas kan hati mu, moga pada mule ia jadi terpaksa, akhirnya mnjadi biasa..

sandaran niat kepada apa; yang haq atau yang batil, yang baqa atau yang fana

Muhammad Redzuan Khairun 070030 NJ
6.44 pm 04.17.09
428 Davis Hall


hak cipta terpelihara. All rights reserved.

Wednesday, April 15, 2009

crucial

hari2 ak yg kebelakangan ini sungguh crucial dan critical..berkemungkinan akan aku nukilkan suatu hari nanti tapi bukan sekarang..ak memohon agar diberi kekuatan dan kesabaran dlm menghadapi-Nya..apa sahaja datang dari Mu aku bersyukur; tanda kasih Mu pada ku..moga ak tidak dibebani dengan dugaan yang tidak sanggup aku hadapi ya Allah..bertahanlah engkau di sana..dengan izin-Nya, insyaALLAH aku tetap bersama..ALLAHUAKBAR..

Friday, April 10, 2009

siapa aku dalam berkawan part 1

INTRODUCTION

bnda ni ak telah lama sedar..ak perhatikan pola hubungan ak sesama rakan2 atau sesiapa sahaja lebih kurang sama..kadang2, masa nye begitu cepat..maksud ak, fasa2 itu dengan cepat nye berlalu dan elevate ke fasa2 yang lebih tgi..mungkin skrg xbape faham.baik lah.ak elaborate bawah ni.perlu diingatkan post ini bukan utk membangga@menghina diri atau utk khas kepada satu org atau satu jantina.akan tetapi, ia adalah berbentuk general dan boleh dilihat sebagai analisa.

FASA PERTAMA

fasa pertama adalah fasa baru kenal..tp part ni pn kadang2 terbahagi kepada dua..ape yg terbahagi tu?bnda itu adalah bagaimana mereka memandang ak.sama ada sebagai smart guy, atau sebagai funny joker.biasa la mula2 baru kenal.cam nasi lemak baru masak,haruman die mesti cam pergh punye an?so dua bnda ni mmg seronok la.tgk org la camne.ak layan org tu ikut cara mereka nak.bukan bermaksud ak mahu berpura2.tp ak ada dua ciri tersebut jujurnya.mungkin xbnyk tapi sikit.jadi ikut org la.xkn ak nk layan org yg xsuke kan bnda2 ilmiah ngn skema kan?setiap manusia itu berbeza..

FASA KEDUA

fasa ni da mula da cam suam2 antara dua org.mungkin keadaan ni baik bagi sesetengah org.kire hubungan antara ak dan dia tidak lagi se-funky -funny-freaky-fancy atau apa saje perkataan nak letak utk describe keadaan selepas beberapa tempoh hubungan.kadang2, bagi sesetengah org, kami mula da nampak track bagaimana mahu berdepan dengan masing2.ada yang perlu berhati2 ada yang boleh main lepas saje atau berbagai2 lagi.kalau masa kenal dlu, org yg b
aru kenal tu akan ketawa guling2 mcm org gile atau akan kagum ngn kapasiti ilmu jika nk dibanding dgn appearance ak yg cam bukan2 ni.tapi bile da masuk phase ni, org akan berada di track nye.keadaan akan mnjadi sedikit diluted.gelak masih ada tp xguling2.kekaguman masih ada, tp xsama seperti dlu.kerana ape?tidak tahu.mungkin sudah tahu membaca pergerakan

FASA KETIGA

yeah..masuk juge fasa ini. pada ak, fasa ini paling memeritkan.kerana ape?walaupun ia tidak secara direct menyentuh aku, akan tetapi, ia seakan menyiat2 kulit ak.sakit woo..tp xla sakit mn sebenarnya.cume terasa begitu tidak enak seperti dahulu.mengapa? JEMU la jawapan nye.tp mgapa jemu?ini bukan nye main couple pn..laki2 pn camni..
apekah tanda2 jemu itu?
  • dah tiada idea nak cakap ape
  • borak pun benda yang sia2
  • mendengar secara keterpaksaan
  • nak bercakap pun rasa malas
  • nak pandang muka pun rasa cam "ADOIIIII!!!!!"
  • kadang2 rasa seperti "eh boleh x pergi?" atau "diam boleh?"
  • kehadiran dia hanya menjadi sakit xterperi
tapi mengapa jemu..?entah..tidak ketemu jawapan.mungkin kerana niat kita berhubung dengannya dah salah.salah bagaimana?salah dengan meletakkan sesuatu yang bukan kekal sebagai niat berkawan dengannya.maka, bile benda tu xde (matlamat perhubungan) atau da samar2 maka ape gune nye lagi bersama kamu?apa lagi guna nya kamu di sisi?apa faedah aku berbicara sama kamu?mungkin kita ada jawapan lain.terpulang...JEMU BOSAN BORING DULL TEDIOUS STUPID SIMPLE MUNDANE PEDESTRIAN CLICHE tah ape2 lagi la perkataan yang sewaktu dgn nya yg mndescribe kan hubungan ketika dan waktu ini.

FASA KEEMPAT

ah..fasa ini teruk lagi dari yang sebelumnya.tapi xmengapa.ak bagaikan suka dengan fasa ini. entah pelik juge kenapa suka.tapi, kalo amik statistik orang2 yang telah ak berjumpa, 1001 dari 999 org akan mengatakan ak pelik..pelik macam mana?ak masih xketemu jawapan yang common.tapi tu biar di post lain.tp point nya ak suka kan fasa ini.adakah fasa ini sesuatu yang tidak menyakitkan?eh mana ada.hakikatnya, fasa ini adalah fasa di mana ak boleh katakan sebagai fasa yang dinamakan sebagai CONFLICT.

bunyi cam ganas la kan.tapi xde la nak ganas mana.dah tua bangka camni xlarat da nak gaduh cam kecik2 dulu.ingat lagi aku masa di darjah tiga.berkelahi dengan rakan sorg ni.nama die borhan..nape la ak ingt lagi nama die pun ak xtahu..mungkin sebab nama  die borhan cam karekter kartun keluangman.mungkin juga kerana bapak die punye kereta yang cam pelik.kerete bapak die kaler putih tibe2 time kat boot depan leh x die cat itam.sampai skrg ak ingat la..point nya tu la antara pergaduhan luar gelanggang yang teruk.baju putih ak jadi coklat ijau itam sume.basikal budak2 da jatuh2,sian korg..maaf ye.tah macam2 lagi.kitorg bergaduh cam hindustan.dari satu tempat ke tempat lain.time tu ak terasa best nye dpt tumbuk muka org sampai kena tumbuk balik pun ak redha je..sebenarnya bnyk lagi pergaduhan yg ada.yg lagi teruk pun ada.tp malas la cite..cam bodo je..sampai baling2 sterika hayun2 kerusi maki hamun toksah citer..

itu ngn laki.ngn pompuan kadang simple je..conflict2 sgt ak blah camtu je la..lantak kau la..xde faedah pada ak lagi.nak gaduh pun xsedap..tapi time darjah tiga gak la ak kena bantai ngn budak pompuan..nama die izzati..ak ingat lagi muke die..tp bukan la sbb ak gaduh ngn die.sebab mula nya kawan2 ak sibuk menyakat die.ak yg mula2 pendiam tibe2 rasa cam nak join ak pun join la..ak baling putung rokok kat die.xpasal2 die hempuk ak ngn beg die..tp malang sekali dalam beg die ada rehal Quran yg made of kayu~ terbaik..





pastu berdarah la hidung aku cam hape..sekali lagi baju ak yang putih tu jadi kaler merah..sampai kasut2 pun sama..baru balik skola agama..tapi pastu ak wat xlayan la die..bukan la str8 pas kena hempuk.pas kena hempuk tu adoi ak xnampak dunia da..

hakikatnya, conflict ini muncul dari perasaan tidak puas hati yang melampau.dah besar camni masih ada conflict lagi.tp conflict tu jadi bile satu pihak ni vulnerable sgt.tp x la sampai tumbuk2 cam dak2 kecik dlu.just camtu2 je la.kadang2 ak step away terus..malas ak nak layan org emo tah ape2 ni.

tapi mengapa aku suke? hehehe..jeng2..kerana ia akan pergi kepada fasa yang seterusnya~

FASA KELIMA

ya..ini la fasa yang dinanti-nantikan.mengapa ea?tadi da gado2 la ape la pastu apsal suka part ni?kerana fasa ni la..fasa yang paling sentimental punye la..tangkap syahdu la beb~ serious ngn laki ke pompuan ke..lebih kurang je..tp xbermaksud ak bisex ye.laki dan perempuan tetap berbeda.semasa part ni.mula2 hati masih berbara lagi.tetapi bara rindu itu lagi kuat dan panas dari bara dendam yang habanya sehangat taik terlebih asid hidroklorik.(panas rektum..cis)

rindu...perkataan yang aku rasa indah.indah lagi dari perkataan sayang.sebut pun cam best.teringat lak sorg kakak yang aku jumpa kat tempat kerja ayah dlu nama die Rindu..hehe..rasa2 nya org yang bagi nama die tu pn berfikiran cam ak la..perkataan  tu cantik.enak disebut, suka dirasa, bahagia dialami biar dalam derita. ape point rindu ngn lepas gaduh?idea nya begini.bila anda telah pun cam retak, rindu utk kembali menyambung hubungan.rindu utk berkata2 dgn die.rindu utk merepek2 ngn die.rindu utk berkongsi ilmu dgnnya.rindu mcm2 lagi la.general.lelaki dan perempuan, tua dan muda.

masa ini, baru la tercari2 di mana dia.baru la terasa camne ea nak berhadapan dgn die.camne juge nk berhadapan ngn org lain ngn kehadiran die.juge time ni baru la terasa kehilangan sesuatu.baru la juge terasa camne la ea nak susun ayat nak berkata2 ngn die.malu tetap ada.ego tetap bertakhta.tapi selama mn..indah ke nak tahan bnda tu..xlarat..derita di hati ni lagi hebat..

maka setelah ketemu jawapan dan langkah yang sepatutnya,praktikal didahulukan dgn perasaan dan hati yang berada di klimaks dan fence antara dua wilayah highly charged.apa maksud ini?anda sendiri tafsirkan.bertambah indah bila kemaafan itu diterima.tawa senyum pertama dilihat selepas masam berpanjangan.tawa senyum pertama dilihat selepas makian, sakitan dan ape2 lagi bentuk kesedihan.sgt indah..sgt indah..tp kalo die xmampu nk memaafkan, senyum saje lah..boleh jadi itu yang terindah..tp tu kes terpencil la..

FASA KEENAM

sekembalinya disini.segalanya hampir seperti fasa pertama.akan tetapi, ia telah ditambah dgn beberapa elemen penting.iaitu respect, analisa, sintesis maklumat, kesediaan psikologi, dan ape2 lagi rempah dan rencah yang diperlukan.mungkin seseorang melihat ia sebagai permulaan kembali circle of friendship ni.tapi terpulang.ia mungkin jadi begitu.mungkin tidak.tidak semua benda itu linear.mungkin ia akan selamanya di fasa kelima, mungkin ia akan kembali berputar balik sampai juta2 kali.mungkin juga skip beberapa fasa.mungkin.segala nya mungkin dan tidak pasti serta tidak satisfy mana2 law robotic and mathematic and not to forget logic.


BEGITU....THEN?

ringkasannya, semasa fasa pertama, kte tend to tell atau membina impression die terhadap kite.apa sahaja.fasa kedua, mula menunjukkan ciri2 yang tidak best..kerana apa?tidak menjadi diri sendiri.sebenarnya ia berkait rapat ngn fasa ketiga.semasa di fasa ketiga, konsep niat itu begitu penting.kita dpt lihat tanpa niat yang betul, kte mungkin akan berlaku zalim.terhadap diri sendiri dan org lain.semasa ini, cepat2 lah sedar.ada sebab nya Tuhan tunjuk semua ini pada kte.Dia mahu ingatkan kte yang lalai ni bahawa kte da jauh dari nya..mungkin.moge fasa ini dpt la di skip..xsuke benar aku..masuk ke fasa keempat, ape yang penting di sini adalah kesabaran, kekuatan, dan ketabahan.serta jgn dilupa penuhkan la ilmu di dada.mungkin kerana terjadi nya conflict sebab kurang nya ilmu kte.ilmu ape?xkan la ilmu kimia plak kan.tp leh jadi.mungkin dekat skli ilmu agama dan psikologi.pandang la sesuatu secara menyeluruh,anda pasti berjaya (Fazrul Ismail, JM 2009).betul.jgn duk sempit pndang dari satu sudut je.nampak sgt lemah iman dan hilang common sense (Hasrizal, saifulislam.com 2009).fasa kelima, keindahan.kalo anda rasa xindah maka xcukup lagi la tu ilmu nak wat die nampak indah.tp ia mmg patut menjadi indah.kembali bersalaman,bertukar senyuman seperti baru bertemu.mungkin seperti dah lama xbertemu bila diiring air mata.keindahan dalam kebisuan.fasa keenam menunjukkan bagaimana anda telah mendirikan lapisan2 yang baru dan bersifat positif.menunjukkan bagaimana anda telah pun belajar dari kesilapan yang lampau.sbb hidup adalah satu proses belajar.ia juga menunjukkan bagaimana anda membuat correction dari ujian yang lepas.juga kerana hidup adalah satu bentuk ujian. pada mereka yang merasa dirinya hamba, dekatkan lah diri pada Tuhan. biarlah kamu merasa dirimu sejijik mana pun.jangan dijadikan alasan dirimu yang kotor itu akan mencemar kesucian mendekatkan diri pada Tuhan. ini kerana, mendekatkan diri pada-Nya itulah yang terbaik sebab dengan begitu, anda membukti kan bahawa anda itu adalah hamba-Nya.

sekian.

Muhammad Redzuan 07030 NJ
3.57pm Davis Hall 428
04.10.09

all rights reserved. hakcipta terpelihara

Tuesday, April 7, 2009

One Who Stands for Nothing Will Fall for Anything

INTRODUCTION
one who stands for nothing will fall for anything.why do i say so? it is because in reality, it is! maybe now we cannot clearly see and say so. really? yes.just look around you.ponder the quote for a moment and think.what is happening around you and people around you?does everything we see in news everyday is all coincidence?maybe yes perhaps not..ok..i am pretty sure that we are now puzzled by the quote and try to think something about it (or at least about something related).

WHAT IS THAT?
of course it just a quote.however, that is the reality. it is also a cause-and-effect process if we see closely.dont't you think so?take this example.you are in the middle of the fight or war.there are two forces battling merely like good versus evil.if you have no belief in any of those side, will you find no way to escape from the war or at least survive from it.in addition to that, you might harm yourself with absorbing poisonous offer from the bad side. to get more into reality, let's us make an anecdote here. 

you were so young and fresh to be in the midst of war.you were more likely to know nothing about war; how to survive and how to face it.with kneel on the ground, you wiped the dry blood on your forehead; the forehead that shield the confused brains.as your eyes tried to focus on something was coming towards you, you got scared the hell out of it. it was a figure of a man riding a white horse with one arm holding a sharp shining sword.on the other end, there was another one figure; but riding a black horse with a same position.the man on the white horse grabbed you and said "who are you belong to?i am here to save you."he was expecting an answer yet you just quiet and obviously showing your ignorance to what the hell is happening."i am sorry but you asked me to let you go; i have to save that man, he is calling for my help.farewell brother."he lose his grip and you abruptly fell on ground.in your blurry sight, you saw nothing but one man saying these word harshly "whether you with us; or against us".his sword was on a close contact between your dusty neck and bruised chin.he then laughed in iota of different than lucifer evil laugh.

what else can "you" do?the savior has come to you at the first place.however, without sufficient knowledge, you are almost impossible to be saved.you are not be able to differentiate aid and disaster.like the oath of this world, you let yourself be in a thorny arms of evil if you choose something unclear.why do all this happen??it is simply because you don't have faith on the right side..ignorance..

lack of knowledge is dangerous (Saidina Hamzah, somewhat 1400 ago)

when something is too good to be true; it is (Richard Anderson, Macroeconomics SIT 2009).

WHY DOES IT SO IMPORTANT TO KNOW THAT?

yes it is.maybe some of you has never realize that.basically, everything has been depicted in the anecdote above.if you completely have no idea about what happen around you, who run this world, why things happen; you are no different than just a solid product of what THEY have been working.THEY stop at nothing to accomplish their goal.who are THEY? we will know later. indeed, we don't want to be a great loser in hereafter. or at least, if we don't have faith on that, we surely don't want to be such puppets for their evil plan. 

HOW DOES IT WORK?

before i tell you how does everything works, let me tell you who run this big plan.the plan that includes UFO, Underworld, and Nuclear. it sounds weird. in reality they do exist. they, or THEY, are the Secret Society, Illuminati, Free Mason,Invisible Hand or what ever you want to call them. basically, they are from the same bloodline.i don't need to focus more in this.it will be elaborated in a post about NWO (New World Order).

whatever it is, their main objective is to prepare slaves to accomplish their ultimate goal. and who are going to be the slaves? they would be people who are victimized mindly, financially, physically, mentally and....i don't know..simple answer: they would be victims.

as for now, i will say we, for no matter who we are, are the victim.let's us discover why/how.

alright.now it is time to tell you how it works. right now, the idea to directly enslave people is insane .yes it is. however, we have to bear in mind, they stop at nothing to accomplish their goal. moreover, there are many ways to enslave people. they have many forms of slavery too.all of them are well managed such as NWO, Africa, Mind Control, Media, White Man Burden and so many more to be stated here. one of their way to prepare slaves is by credit card. why credit card?actually, it will make thing easy with refering them as electronic money.

ELECTRONIC MONEY

i will give a very basic idea/steps on how it works by electronic money. 

  1. buy goods and services
  2. pay with something that has no value.*
  3. debt increased
  4. recession/financial crisis
  5. cannot pay debt
  6. blackmail; entrapment
  7. do anything to pay or escape from danger of not paying debt
  8. ENSLAVED
* (paper money; which is not real money. real money has value such as gold and silver.without depending on gold (at least), our financial system can easily be corrupted.[further study about ribaa' and interest is highly recommended])

how is it? is it sensible? however it just one way..one common way..i don't know why i think like this.maybe because i am now in USA and America is now facing its biggest recession of all time and i am using debit card..maybe it is because although we are in the air of recession, unlike my home country, promotion and buying rate by consumer are very unusually popping.

actually there are many other ways to enslave people. i guess you can think of them by yourself. i would suggest some:
  • infiltrated religion
  • divided nation
  • faded identity**
  • distorted education
  • ruined social system
  • false ideology
  • individualistic
  • mind control
  • hypnosis
  • Divide and Conquer
  • military conquer
**(unable to track back the root of culture; Westernization, -- a process of being somebody else, true lies)
and now..do you see what the hell is going on around us?

EXAMPLE AROUND WORLD

Palestine is the best example i can give here. before we start anything, let me remind that seeing Palestine is not necessarily to be in ONLY religion point of view. in other word, Palestine is not a religious issue; yet, it is a HUMANITY issue. yes. humanity. why? ask yourself. i think it is not too much if i say that looking at Palestine as religious issue is a very sinical agenda made by our enemy. it is because, when we see it as religious issue, automatically, we deny the sympathy of other non-muslim.in other words, we deny the sympathy of other HUMAN BEING.

COMPLETE HUMAN. that is our goal. i still remember how Dr. Mahathir talked about Palestine issue in one international event. he got sympathy from many world leaders especially the non-muslims. however, there was one young Arab guy stood in the center of attention saying that Palestine is about the war between Islam and Jews. what the hell is wrong with this guy?? if i were there, surely, i would beat him to dead. he was gambling about billions of life. why? the way he made that statement was merely denying HUMAN sympathy. of course other non muslim leaders would get offended. with stating that it is just about Muslim and Jews, so the Chinese ,Japanese, Korean, Russian, Indian, Polish, Australian, etc have nothing to do with this issue. it is like "get the hell out of this problem; none of your bussiness!".come on..don't be so stupid or jahil or jumud or conservative or regressive or i don't know you name it.

there is a huge differece between Jews and Zionist. however, Zionist, Luciferent, Free Mason, Satanist, Invisible Hand, Secret Society, Black Brotherhood, 101, ISIS, and A.S.E are very much alike. i have seen and talked with so many people. and what i mean by people here is the religion man. no matter what religion are they. i have met with Buddhist, Hindu, Jews, Christian, and Muslim too. those people who really hold onto their belief hate the destruction caused by this less-than-1%-world population-community. last night, i met one old religion man said that these people are only Christian, Jews (or Muslim) at this (waving his hands from head to chest) but not at heart. i believe he was trying to say that these people used religion to camouflage their bad and sinical intention (to run destructive agenda).no wonder Rasulullah S.A.W (peace be upon him) said in his hadith that (more or less like this) there will be people with Islam only at name in  Last Age . (correct me if i am wrong).they have been corrupted. they are willing to do anything and stop at nothing to accomplish their goal. now, i have found the answer why Allah let people to practice their religion if they don't embrace Islam. it is because, as long as we hold to our religion no matter what is that, will there be no destruction. i'd like to elaborate more on this in other post. as for now, we proceed to next point. 

international society is actually forced to support Zionist movement and agenda. i am sure, if they have choice, they will definitely not allow destruction and massacre in Palestine. but why do they still "ignore" this issue? these are the reason why they do so (at least some of them):
  1. they have been economically conquered
  2. the mind of majority of world population have been corrupted and controlled
  3. they have some special interest (Saudi Arabian King, Jordan, Egypt)
  4. religion has not been seen as savior; instead, as a burden or prison.
  5. "Divide and Conquer" has been a great success
  6. unbelievable ignorance
  7. unwillingness to accept knowledge and positive change.
  8. education has been reversed --> to produce smart enough people to conduct machine and  run system but stupid enough to see and analyze what the heck is going on around them; therefore, would allow every single destructive permission with ease.
there might be many other reasons that we haven't realized and discovered yet. maybe sometime their agenda move smoothly without they knowing or planning it. why? simply because of our ignorance..shallow knowledge..arrogant..and other bad (mahmudah) attributes.

EXAMPLE ON YOU...

just look at yourself and myself (as i remind you and me as myself). what is the purpose of our creation? what is our role in our society, country, family and religion? which side that we choose? what do we do in supporting one side? what do we hold onto? how close are we on track? how far are we from threat? how concious are we about what happen around and within us? have we ever given any thought about that? answer all those questions and you will simply discover where you belong to.

WHAT SHOULD WE DO?

selfishness, ignorance, arrogance, laziness, lousiness. try your best to throw them away.i know it is hard. yet this change cannot be overcome and done in just one night. make it slowly but surely achive our goal.

 وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ
I created the jinn and humankind only that they might worship Me
(Adz-Zariyat 51:56)

hold on to what you should...

وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعً۬ا وَلَا تَفَرَّقُواْ‌ۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءً۬ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦۤ إِخۡوَٲنً۬ا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٍ۬ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡہَا‌ۗ كَذَٲلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَـٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَہۡتَدُونَ
And hold fast, all of you together, to the cable of Allah and do not separate. And remember Allah's favour unto you: how ye were enemies and He made friendship between your hearts so that ye became as brothers by His grace; and (how) ye were upon the brink of an abyss of fire, and He did save you from it. Thus Allah maketh clear His revelations unto you, that ye may be guided
( Ali-Imran 3:103)

Muhammad Redzuan Khairun 07030 NJ
8.13pm April 13
428 Davis Hall

all right reserved.



Saturday, April 4, 2009

mungkinkah..

AMARAN: POST INI ADALAH HASIL DARI PEMIKIRAN LOGIK AKU SENDIRI.AKU BUKAN TUKANG TILIK.

MULANYA SEBUAH DEBARAN...

jumaat yg lepas langit malaysia telah gempar dengan naiknya Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia yg ke enam.saban hari ak membaca surat khabar, (masa kat mesia dlu), ak lihat begitu bnyk ketua2 negara yg ditahan atas sbb2 yg kadang2 boleh dikata kan ridiculous..mungkin mengarut..tp kite xtahu cerita yang sebenar..ak bukan la sesiapa yg mahu judge sesiapa..hanya sekadar seseorang yang mahu berkongsi pendapat..

sekali pun jasad ak berada di bumi org, hati ak masih d sana memikirkan nasib2 teman2 dan keluarga ku yg mnjadi 'mangsa' racun fikiran pihak tidak bertanggungjawap.mungkin kalian sudah bertemu penawar penyakit ini.mungkin belum.tp ape shaja, ttp ingin ak nukilkan sesuatu agar di hari kemudian ak mndpt sesuatu yg tidak boleh ku dpt melainkan memutar kembali masa.

CERITA DUNIA

Omar Bashir.tokoh yang aku kenal dari negeri orang hitam.billaad as sudan.skrg nama tempat tu Sudan la..mengapa dengan beliau?beliau skrg dalam range sebagai target "invisible hand".maksudnya?fikirkan sendiri.beliau adalah tokoh politik yang dalam pada masa yang sama merupakan seorang manusia biasa.beliau juge bisa melakukan kesilapan.siapa yang tidak pernah melakukan kesilapan?Nabi Muhammad S.A.W juga pernah wat silap.malah Baginda S.A.W juge siap ditegur dalam al-Quran. tapi point nya bukan itu.akan tetapi apa yang beliau hadapi sekarang ini.xperlu diulas disini dgn lebih lanjut.kebenarannya aku sendiri kurang pasti.bukan aku nafikan.menghadapi 5 tuduhan signifikan yang di antaranya jenayah perang, bunuh, rogol extermination dan entah apa lagi mereka ingin katakan.cari sahaja di internet dan mana.bersepah.dan skrg atas "kesalahan2" itu, ICC telah issue satu warrant penangkapan beliau. akan tetapi, rakyat masih dibelakangnya.mgpa dan bagaimana?bukan itu persoalan ingin aku kupas sekarang

Hugo Chaves.beliau merupakan presiden venezuela.banyak yang telah dilakukan oleh bekas tentera dan pemain basketball venezuela ini sepanjang karier politik beliau.sekali pun drop out political science dari Caracas Simon Bolivar University, beliau yang juga minat bidang seni, telah banyak melakukan perubahan pada dasar Venezuela.Beliau adalah orang yang tidak gentar dan begitu lantang menyatakan ketidak puasan nya terhadap beberapa polisi USA.USA yang tidak begitu gembira dengan tindakan beliau telah mengecam beliau dimulakan dengan menyatakan beliau adalah ancaman demokrasi kepada Latin Amerika.benar atau tidak entah.jika benar, mengapa rakyat masih berada di belakangnya?mengapa pemimpin2 dunia yang masih ada harga diri dan rational thinking simpati dan meyokong ideologinya?mengapa perlu negaranya tiba2 dikucar-kacirkan kuasa luar tatkala beliau, seorg yg dinobatkan sebagai antara 100 org paling berpengaruh dlm dunia seperti Anwar Ibrahim, memegang tampuk pemerintahan?mega-apa dan mengapa?minyak semata-mata?atau beliau menjadi batu besar menghalang penerusan projek rahsia yang jahat oleh masyarakat "bawah tanah"  tertentu?mungkin sahaja.siapa tahu.anda tahu siapa pegang dunia sekarang?jawap sendiri. "we might not know, but i may know." (Muhammad Redzuan, 2009)

Saddam Hussein. beliau tidak lagi bersama kita di alam fana ini.beliau sekarang berada di suatu tempat yang xterbayang akal yang cetek ini.siapa beliau?beliau adalah tokoh islam yang korban pada hari raya korban.pada december 30, 2006, melayangnya nyawa seorang pemimpin yang diserahkan oleh rakyat yang telah diracun.pemimpin yang di saat kematiannya menyampaikan message unity.unity?shiah dan sunni bersatu.itu message nya.bukan nye merayu utk di bela kematiannya.beliau seakan redha dgn ketentuan itu.beliau seakan tahu disaat nyawanya akan ditarik semasa ummah berpecah dan jahil ini, kematiannya tidak akan cukup kuat utk dibela.kerana apa?kerana dunia bukan lagi milik kita org islam.uziatul alam bukan lagi kebanggaan kita.Saddam Hussien, biarpun begitu banyak cerita yang menghina beliau, masih ada kemuliaannya bertakhta di tinta sejarah.beliau sekarang sudah dibunuh kerana didapati bersalah dlm jenayah kemanusiaan dlm cebisan sejarah yang menyaksikan Iraqi Special Tribunal membunuh 148 org shiah di Dujail.entah lah ape lagi tuduhan yang di hadapi beliau sampai melayakkan beliau dibunuh. org lain wat bnda sama xkena bunuh pun..ape kes..

Omar Bashir, Hugo Chavez, Saddam Hussien. ape kah titik persamaan mereka ini? general nya, mereka ni menghadapi kesusahan akibat kekecohan peringkat antarabangsa kononnya.bezanya mereka, dah mati ke belum.tgk sekali imbas berdasarkan kaca mata org yang diracun.mereka telah melakukan jenayah kemanusiaan dan antarabangsa.mereka ditangkap.negara hampir hancur.rakyat berpotensi akan menderita.dan ada yang dah derita da pun..betul atau tidak?tepuk dada tanya iman.akal Allah beri gunakan.selak la balik utk mendapatkan kesahihan.

CERITA MALAYSIA

baik..kte da sibuk cakap pasal orang luar ape semua.tapi hari2 juga kite baca surat khabar tgk berita.xkisah la surat khabar perancis ke tv al-jazeera ke harakah ke ape ke..yang penting kte tgk berita nya sama.org ni kena tgkp sebab itu ini, pastu kedaulatan negara dicabul atas nama menjaga kesucian demokrasi, n then kena bunuh...paling tidak pun negara kena serang..ada plak yang dua2 pun ada.sekarang ni kat Malaysia mungkin belum lagi nak berlaku semua tu.tapi mahukah kita?

mungkin hampir semua org yg waras akan kata xmo2..org kata moo laaa...kite pn kata xmooo...xmo tu xmo laa!! tapi mmg xmo jugak.xmo (takmo @ tamau) tu loghat dari negeri "6 hingga 8 tahun"(state of six to eight years old) yang membawa maksud tidak mahu.enggan.resist.unwilling.reluctant.ape sahaja yang sama waktu dengan nya.

tapi, dalam berkata xmo tu.perangai masing2 cam mo.kalo x cam mo pn die jadi cam mooo...moooo...seperti lembu.tidak ubah mcm lembu kata xmo tapi perangai nak jugak.walaupun kte xpernah larang die makan rumput die ttp berkata moo(ayat ni cam xberkaitan).ape pun point nye, mgpa perlu kte berkata tidak hanya pada lisan?mengapa hati dan perbuatan kte tidak mengatakan benda yg sama?apa maksud itu?

maksud badan hati dan akal tidak mengatakan benda yang sama seperti mulut adalah apabila perbuatan, pemikiran, niat mereka tidak langsung mengarah kepada landasan lisan mereka.jadi ape kaitan nya ngn cerita dunia dan cerita malaysia?disini lah titik penyambung nye.connecting the dot(omputih, 2009), kte dengan sengaja mengangkat pemimpin yang mempunyai ciri2 utk ditangkap.bagaimana pulak tu? baiklah.lihat rough idea ni ea.

wat jenayah peringkat antarabangsa---->kena tuduh ngn ICC---->masuk surat khabar dunia----->isu dunia----->masyarakat antarabangsa marah----->waran tangkap keluar------>kena tangkap------>negara kacau bilau------>vulnerable-------->pintu masuk bagi pihak musuh terbuka luas siap ada karpet merah lagi.

apakah yang telah pemimpin kita buat sampai melayakkan beliau ke kejohanan jenayah peringkat antarabangsa?

berikut adalah point2 yang dinyatakan.mungkin benar mungkin tidak.so far, berdasarkan research yang telah aku lakukan.boleh dikatakan betul.tapi terpulang.i don't say this is an absolute truth but it is for you to investigate further (Noreaga, The Arrival, Wakeup Project 2009).

  • murder case of mongolian.dah heboh da kata Altantuya ni kena bunuh atas arahan beliau.tapi entah ya entahkan tidak.pembunuhnya yang dua org tu pun telah pun dijatuhkan hukuman mati selepas 7 hari kenaikan PM baru.konspirasi??naahhh..
  • Balasubramaniam.kehilangan penyiasat persendirian yang diupah Razak Baginda.mula2 die kena tahan dia telah membongkar kaitan Najib, Razak, Rosmah dgn Altantuya.lepas tu kena tahan balik.kena bebas dah xberani nak cakap ape2 masa sidang media.diam je wartawan tanya.xlama lepas tu.hilang pulak.dengan family2 semua hilang.ape cerita ini macha??
  • eurocopter deal. teringat kata2 seorang teman. Mohd Azhari nama diberi.katanya begini "ada projek adalah kontrak; ada kontrak adalah komisen" sambil menunjukkan isyarat tangan yang menunjukkan peralihan dari satu level ke level lain.masa tu die xmandi lagi pakai kain pelikat ngn baju perkhemahan pengakap diraja kontijen perak kaler kuning.apsal la ak citer pasal ko pjg2..eurocopter xde langsung..citer nye camni..kerajaan sanggup beli 12 unit cougar EC-725 yang harganya RM2.317bilion daripada beli 30 unit Kazan MI-172  pada harga yang sama.padahal, spesifikasi nya lebih kurang sama..utk setiap 12 unit tu, beza harga kerajaan kena bayar utk setiap 12 unit helicopter itu adalah 1.419bilion..Kazan MI-172 tu baru la RM898 milion utk setiap dozen..siap la die bagi offer kasi gune free 6bulan.pun xmo gak Malaysia pertimbangkan.kompeni2 lain macam tu gak contohnya Sikorsky dan AgustaWestland.diorg bagi offer ape2 pun Malaysia xminat.bkn xminat tetapi siap xlayan langsung.EUROCOPTER yang mahal nak mampus tu Najib da sign da LOI( letter of intent) tanpa ada flight test."what?are you kidding me?"(Richard Anderson, Macroeconomics Stevens Institute of Technology 2009).kompeni2 lain yang x dilayan tu pun da nyatakan kekecewaan mereka.camne la Malaysia uruskan tender..actually it is not Malaysia should be blamed.it is the person who have to power on that transaction should be blamed.who the hell is he?he is the top man.sekali terpanjang la plak...
  • scorpene submarine and sukhoi fighting jet deal. yang part ni ak xmo la hurai panjang2..cari la sendiri..tapi yang pasti part ni ada kaitan ngn Altantuya dan Razak Baginda
  • anwar. ini ak xperlu nak citer panjang2 jugak..tgk saje kat internet..bersepah bahan ko leh baca.
  • 1987 kampung baru rally.ni masa die jadi ketua pemuda xsilap ak.ngn penuh semangat anti cina nye, die ketuai satu perarakan ke kampung baru yang penuh ngn cina tu.kata nya nak wat lagi satu 13 mei. ape tah die nye cogan kata tu..soak keris in chinese blood?camtu la kire2 nye...racist ni jugak la naik jadi PM..aih..

RAMPASAN KUASA-->KEHANCURAN-->......

tidakkah kite merasakan kesemua ciri2 di atas memberi lesen besar kepada musuh kite?lebih tepat lagi musuh islam.point2 tu dah ada.mungkin orang kata ak merepek sekarang.tapi mcm mana kalo nanti, keluar kat surat khabar kita mengenai berita yang sebijik ngn idea ak ni?ak xla bagi suggestion utk org lain rampas kuasa Malaysia..ak hanya menulis utk diri ak. (mungkin utk kesedaran kalian juga)...ak xmo nti, ngn keluarga ak yang masih di tanah air, tibe2 jadi mangsa benda2 yang ak sendiri xmo bayangkan..tolong la sedar..Singapore tu ape? Tun Mahathir refer Singapore itu sebagai pintu masuk Israel ke Malaysia..mengapa?bukan disini utk ak nyatakan..ak juga sependapat dengannya.tidakkah kalian nampak ancaman2 dari sekitar Malaysia..luas kan skop anda...tanya pula soalan ini..tidakkah kalian nampak ancaman2 yang sedang memperkenalkan diri sebagai bala kepada umat islam yang leka dan lalai ini??fikirkan la...

TANDA KIAMAT

sebelum aku akhiri pos ini, suka sekali ak untuk berkongsi hadith ini..

Sabda Rasulullah S.A.W, "Apabila harta orang kafir yang dihalalkan tanpa perang yang dijadikan pembahagian bergilir, amanat dijadikan seperti harta rampasan, zakat dijadikan seperti pinjaman, belajar lain daripada agama, orang lelaki taat kepada isterinya, menderhakai ibunya, lebih rapat dengan teman dan menjauhkan ayahnya, suara-suara lantang dalam masjid, pemimpin kaum dipilih dari orang yang fasik, oarng dimuliakan kerana ditakuti akan tindakan jahat dan aniayanya dan bukan kerana takutkan Allah, maka kesemua itu adalah tanda-tanda kiamat."
nak tambah lagi dari ni dari apa yang aku pernah baca..ak dah lupa2 la ayat penuh nya..tp ia mengatakan..di akhir zaman nti, pemimpin2 di angkat dari golongan yang hina....renung2 kan lah...

Muhammad Redzuan Khairun 07030 NJ
10.28pm 10.04.09 Davis Hall 428

hakcipta terpelihara

Thursday, April 2, 2009

testing

first post. i'll be writing and not promoting this blog.
There was an error in this gadget