Followers

Monday, November 30, 2009

ohhhh

minggu ini ada satu test

hujung minggu ada program

minggu depan ada test lagi

mmg aku boleh mati..oh life is a test~~

blog (you can just read the bold and colored if you want to)

why blogging? blogging is a very good medium to share thought.

you can say whatever you want in your blog because this is your very space to write everything you can think of. so you maggots, what do you care if i write something that has nothing to do with you? why do you have to question unnecessary details in my writing? are you perfect enough to do so? anyway, let bygones be bygones. actually i don't care much about it. we can never stop people to talk shitty things. again, this is my space..got it?

supposedly, no one can say your thought is wrong or right because philosophically there is no right or wrong in giving opinion. so, whatever you write, whether it is self uplifting or condemning, can never be judged by a single reprimand. for me, if you think his/her thought is wrong, you should say it appropriately. but nah~ perhaps those people have some serious mental problem that the very part working on logical thing on their brain has already been pulled out. we can't really say anything to these people. we had better keep silent to keep things calm OR we can choose to against the flow of logical illnesses that can easily lead to the not-so-bright fight.

the content? oh yeah right. some posts can be educational. some can be emotional. some can be nonsense. people is not always in the same mode of thinking. we are dynamic (or at least i am). if we choose just to have one style and never change, and then..what else to say my dear..

am i angry? no..am I talking about particular person? no...again, i want to remind this is my space (in case you forgot) and this is my thought.

ok

aku bukannya tak ok la. aku tak suka semua perhatian tu macam aku budak kecik je.apa la sebok sangat nak itu la ini la. aku nak masa sorang2 sekejap je.

kerana apa?kerana itu adalah fitrah seorang lelaki. fitrah seorang lelaki apabila menghadapi masalah, lebih mudah dan bagus jika masalah itu diselesaikan sendiri tanpa ada bantuan.(ataupun bantuan yg FAKE).apabila menghadapi masalah, lebih baik jika untuk tidak pedulikan apa2. untuk seketika waktu, isolate kan diri.kalo tak buat camni nanti lagi merana.tapi itu lelaki.

kalo perempuan, ia lebih baik jika dikongsi bersama. segala benda kalo dikongsi akan menjadikan keadaannya lebih baik.so kaum ini lebih suka untuk mengatakan mengenai masalah yang bakal timbul, pernah timbul, dan tengah timbul tak tenggelam2.jadi, jika anda seorang wanita, sudah pasti anda akan berasa selamat dan lebih baik jika ada orang yang sanggup mengambil berat tentang anda dengan mendengar masalah anda.

tapi masalah timbul apabila wanita ini ingin menjadi baik dengan membuka ruang perkongsian kepada lelaki. oh tidak itu satu benda yang sangat disastrous. lelaki akan merasakan dirinya lemah jika bantuan seperti ini dihulurkan padanya.mereka merasa lemah jika perhatian melampau seperti ini diberikan kepadanya. merasa diri lemah, tak berguna dan dipandang rendah.jadi~ jangan la hulurkan bantuan ringankan beban bila tak diminta sebab bantuan tu yang akan jadi beban tak tertanggung.

wahai wanita, jika bantuan anda ditolak, jangan la rasa anda itu tidak dihargai. anda sebenarnya baru sahaja menjadi penyelamat keadaan.so relax.cool.takyah nak kecoh2

nasihat, pertolongan, perbincangan, bantuan, kata2 semangat.semua tu tak berguna kalau tidak mahu diterima oleh orang yang "bermasalah".kononnya bermasalah.tapi takde ape pun.kalau perempuan ada cycle menstrual die, laki pun ada jugak cycle die sendiri.

ego kah itu? lantak apa la orang nak kata. itu adalah umumnya.sengaja membuat perkongsian secara terbuka begini.

jika seorang itu menjauhkan diri, jangan risau, dia akan kembali dengan keadaan yang lebih segar. cuma perlukan masa, ruang dan privacy untuk seketika waktu. toooott~ siaran tertunda

Friday, November 27, 2009

hanya yang tahu mengetahui


microwave

hari ini membicarakan tentang masa usia kita

masa usia kita, jangan disiakan kerana kita tak kan pernah tahu bila kita akan kembali pada-Nya

baiklah.mengapa mesti microwave menjadi tajuk? ia kerana microwave merupakan suatu benda yang mengingatkan aku tentang mati dan manusia. selalu je pakai microwave kat sini nak defrost ayam. so masa nak defrost tu, kita letak la bape2 minit yang kita nak pun. and then, sampai masa ia akan berbunyi "teeeett" menandakan ia sudah sampai masanya~

entahlah.macam meletakkan nyawa pada microwave tu. "Ok, aku bagi ko 5 minit defrost ayam tu, sama ada siap atau tak, aku akan amik ayam tu". mungkin Tuhan ada cakap camni "ok, aku bagi ko sekian2 masa tunaikan tanggungjawap ko, sampai masa siap atau tak, aku amik nyawa."

lepas tu, jadi pulak kita sebagai pemerhati microwave yang menunggu ayam tu siap. 10..9..8..7..6.....1 "teeetttt". wow..andaikata lah kita leh ukur nyawa kita macam tu. aku tak pernah nak sedar pun yang masa usia kita semakin berkurangan. sentiasa saje rasa muda bile tengok umur bertambah, fizikal berubah, mental menjadi matang.tapi kurang sedar pula yang dah semakin hampir dengan nyawa ditarik. saat demi saat, masa kita semakin berkurangan.tapi adakah sedar akan hakikat ini?

kita sebenarnya countdown. bukan counting up. ada orang die punye timer cepat. ada orang die punya timer disetkan lambat.tak tentu.microwave pun berbeza-beza jenama. sekalipun sama jenama berbeza model. sekalipun sama model, tak tentu ia punya ciri 100% sama dengan yang lain.cumanya, microwave adalah microwave.semua dipandang sebagai microwave.begitu juga manusia.

entah berapa lama lagi la masa kita ada..fikir2 kan la..

Saturday, November 21, 2009

warkah Malaysian Night

Malaysian Night

At first, I wanted to write an email. Tapi I guess it might be a lil’ bit personal so I just write it down in my blog. Anyway, I give you guys the link (that is my purpose kan~)

Malam tadi, malam yang penuh gemilang itu, akhirnya telah tamat. Alhamdulillah. Setinggi-tinggi kesyukuran aku panjatkan kerana dengan izin-Nya, majlis itu berjalan dengan smooth dan silky seperti rambut baru dishampoo.

Disini adalah warkah ikhlas dari hati tanpa berselindung kepada sesiapa yang terlibat dalam menjayakan Malaysian Night 2009.

Ini adalah dari hati sendiri. Maaf jika ia seperti self-uplifting..

DISINI SEGALANYA BERMULA..

Tawa gembira semua senior2 semasa mengemas barang tatkala habisnya Malaysian Night 2008 masih berada di ingatan. Kak Nisa, presiden MASA ketika itu, sedang meneguk air di suatu sudut di Bissinger 4th floor. Aku menghampiri beliau dan berkata dalam senyuman “kak, saya dah ada idea untuk Malaysian Night lepas ni.”

Malam itu (beberapa hari sebelum balik summer), beberapa orang rakyat MASA telah berkumpul di second floor Howe Center (presiden MASA telah terbang ke UK kerana urusan rasmi) membincangkan hal MASA. Ketika itu, bangkitlah idea tentang Malaysian Night. Beberapa orang present idea masing2. Aku pun join la sekali bagi idea yang dah lama terperuk dalam otak. Kata kuncinya adalah CALENDAR.Pastu wow..apsal idea itu diterima? Habisla…

oleh kerana tiada orang yang nak jadi PD, dan aku tidak berapa gemar orang merosakkan idea asal..maka dengan berat hati dan sokongan rakan2..aku ditauliah menjadi PD..masa tu dah berserabut otak memikirkan dengan siapa aku bekerja, bagaimana penerimaan orang tentang pelaksanaan tugas, boleh ke aku buat kerja ni.dipendekkan cerita, jeng jeng~ jadi PD.

Masa tu dah start memeras otak untuk menjayakan MN ini.

Tibalah masa balik Malaysia ketika summer..dalam flight yang dekat sehari pulang ke rumah itu, itulah kali pertama plan Malaysian Night 2009 berada di atas kertas. Ya, ia ditulis dan dilakar di atas awan yang tinggi. Ruang udara Negara mana pun aku tak tawu. Tp ia dalam MH091 (pastu aku kena kuarantin kat mesia sebab suspect H1N1..cit).


ni la rupa plan tu

A LITTLE BIT PERSONAL

It was on the very day I arrived home, in the journey to hospital where I was sent by my mum’s request, I told my mother “mak, abang jadi project director for this coming Malaysian Night” after I explained thoroughly about what Malaysian Night exactly is. She just laughed and said “haha, boleh buat ke anak mak ni?”

I just smiled and said “boleh~ mak tengoklah nanti, abang record sekali.”

Back then in Stevens, I felt challenged when somebody said out loud “ tak boleh, kerja tak jalan punya” when someone else was suggesting me and Syaz to be the PD of an event I could not recall. Thank you to that person for firing me up.

July 5th 2009 – two weeks before my mom would have celebrated the very first day she was entitled as mother, my family involved in car accident and she passed away without having me on her side.

Day after day, I had been thinking. Can I do my best for this big responsibility? Should I pass this responsibility to someone else? I was emotionally and morally down. But I still recall I told my mom about me being PD.

It was so hard to leave Malaysia on the day I was supposed to fly back to states because I know what has been waiting for me there.

It was at Jacobus Lounge where the first meeting of Malaysian Night at Stevens Tech was held. It was the day we presenting the idea of MN. Aku masih ingat lagi kekecohan yang ada kat Lounge tu. At one point, aku tunduk and said “tolong la, aku da la camni” but orang just laughed. They did not understand what I meant by pointing that out. What I meant was, I was so morally down to do such a big task. A small people like me could not afford doing this kind of job on this kind of time. But, thanks to some of us who I did not expect to support me for doing so!

AND IT WENT..

Oh~ benarlah apa yang dikatakan oleh seorang pakar motivasi yang pernah datang ke sekolah dulu, abang Raja “someday, you will work with someone you don’t like, doing something you don’t like; still, you have to do your job.” Ia sangat menggambarkan situasi ini.

Bermacam2 ragam keluar dari MN ni. Berperang dengan orang ini, berbalah dengan orang itu, argue dengan orang ini, berbantah dengan orang itu. Tapi, satu benda yang sangat patut dipuji, ia tidak melibatkan personal. You guys, the people who has been working together, did your job PROFESSIONALLY. I cannot deny the fact that dalam menjayakan MN, pasti berlaku benda macam2. I still remember that I said “maybe lepas ni, orang akan tak suka pada aku, mungkin orang akan benci pada aku, tapi maaf, itu adalah tanggungjawap untuk menjadi PD dan ia adalah pilihan kamu untuk melepaskan tanggungjawap itu kepada diriku.” (it was on the first meeting).

Tapi dalam ragam yang pelbagai itulah kita belajar macam2. Orang kat luar duk kutuk Malaysian Night membazir la, merosakkan akhlak la, melalaikan la ape la. Tapi Malaysian Night juga penting utk MASA. Reputation, nama dan ape2 lagi la byk dipengaruhi MN (at least I am the one who think like that). So, tak kan nak pupuskan MN. Sebaliknya, kita tukar la konsep MN supaya sekurang-kurangnya, adalah sedikit manfaat yang boleh didapati dari MN ini.

MN bukan mengajar kita untuk menari semata2. MN bukan mengajar kita untuk menjadi performers Berjaya semata2. Akan tetapi, MN membolehkan kita belajar bagaimana nak handle orang, berurusan dengan orang-orang atasan, berurusan dengan hal-hal pejabat, berurusan dengan hal-hal teknikal dan menyeimbangkan apa yang patut. Macam2 lagi lah benda yang kita boley belajar kalo kita tahu apa tujuan kita.

SPECIAL THANKS

Tanpa bantuan dan sokongan semua orang, sudah pasti MN kita takkan dapat dijayakan seperti yang diharapkan. Yes, I mean semua orang. Tak percaya?

Let say kita takde Along, kita tak dapat nak book bissinger, pentas tak cukup besar, tak dapat meja, tak dapat apa yang patut dapat dari Stevens.

Let say kita takde Ilham, Lela, Sue, Najihah, Hafizah, Nadhirah, dan Atirah, memang takde la prop untuk sketch, takde la pulut kuning, takde la decoration yang sangat menakjubkan, takde la tangan kanan PD (yang keeping track of what things to be done, things have done, and things have missed..senang citer secretary la), takde la orang nak pergi shopping barang MN, takde la macam2 lagi. Penat diorang ni weyh..sampai ada la jatuh sakit tak tido malam..haha..

Let say takde Junior (Alai, taicho, shahrir, macho, mek, paan, haris, wahab, wan hafiz, ari), memang takde la sape2 nak pergi perform sketch, takde sape la nak main kuda kepang, takde sape jaga lampu, takde sape la nak tolong itu ini, takde sape la nak angkat prop takde sape la nak jadi mc, takde sape la yang nak care more about MN.

Let say takde Syaz, memang takde sape la nak terima arahan itu ini, takde sape la nak mengedit video, takde sape la nak jadi Lt. Adnan yang menggelupur di atas pentas..dia la PD..dia la Adnan..dia la edit video..gile kuasa ke? Hahaha. Next time, semua kena hulurkan tangan ringankan beban.

Let say takde Bo, memang takde sape nak mula2 jadi orang itam, ajar kuda kepang dengan sabar, dan macam2 lagi kerja. he has always been supporting

Let say takde student Master (nadia, yaya, apis), memang takde sape nak perform dance yang menjadi tunggak dalam meneruskan tradisi MASA, takde sape la nak bagi nasihat sampai pukul 2 pagi about MN kepada PD yang dah tak reti nak wat ape2 dah, takde sape la yang asyik meng offer kan bantuan untuk MN. kalo ak la jadi diorang..nak buat ape lagi la ngn MN da sambung master.

Let say takde rezi, bazli ngn hilmi, memang takde sape nak join dancing, main kuda kepang, record kan praktis dan macam2 lagi.

Let say takde miem, memang takde sape nak buat kan poster, flyers, invitation card, dan benda2 macam tu. Tak lupa juga email die yang membakar semangat MASA kerana MN semakin hampir. Ia sngat mengejutkan aku..haha

Let say takde freshman (abom, afa, dibah, syahir sepiroth [apsal la nama ko pjg sgt]), memang takde sape la nak join dance, takde sape la nak buat muka penuh semangat semasa sketch, takde sape la nak pegi beli hadiah waktu last minit, takde sape la nak handle stress sume2..you guys done better than me as a freshman. Last Malaysian Night 2008, masa aku freshman, aku hanyalah budak tampal poster, buat keris sikit2, dan jaga pintu macam pak guard. Ah, aku dikir barat juge.haha. but u guys did more than I do. Berurusan dengan tourism, promoting MN, n cam2 lagi.

Let say takde Ammar, yeaahh..memang tak terlayan la VIP. Itu la penting sekali..terasa jugak sesak nafas nak melayan VIP ni. Aku baru try sorang da terasa wooo..susah2..ntah camne la Ammar handle VIP2 lain tu.

let say takde senior2, memang la takde sape nak jadi tunku abdul rahman, tan cheng lock dan VT sambathan versi putih..takde korang maka takde la ak nak bersemangat. Pok Chik. tq sgt2 dengan ada nye ko menyokong MN. member senior MASA terbaiklah

Terima kasih kepada warga palmer yang sedia menumpankan prop dan barang sehingga mereka lemas dalam lautan material.

Terima kasih juga kepada wanita-wanita yang buat cookies.

Terima kasih kepada kepala2 committee promotion. Shahrir, you did a really good job in tabling.

Terima kasih kepada rakyat MASA yang terus menerus bagi sokongan.

Terima kasih pada aunty fadi dan keluarga yang sangat banyak membantu. Jadi driver pergi sana sini. Nasihat itu ini. Huhu..

Korang ingat kan…sape yang tampal poster? Kaum hawa dari palmer dan cpa~~ waaa..aku sangat malu sebagai lelaki untuk tidak terlibat dalam menampal poster…huhuhu…

Anyway korang semua sangat best. Aku takde wat ape2 sangat melainkan mengeluarkan arahan. Tanpa ada korang semua, for sure la tak jalan ape2 kerja. Aku mengaku ada banyak harsh words yang telah keluar akibat tekanan perasaan yang melampau. Maafkan aku kerana itu adalah kegagalan aku dalam mengawal keadaan dan diri. Moga selepas ini, ia tak jadi camtu dan korang sedia memaafkan aku. Sesungguhnya aku hanya manusia yang lemah.

Lepas ni, kita pun kena say thanks kat IUA, CSA, MSD, MARA, dan Edwina. Raveche ngn JJ pun kena say thanks jugak walaupun sorang American cerita pasal Malaysia sorang Malaysian cerita pasal America dengan panjang lebarnya…mereka sgt sporting dan sgt memahami yang kita adalah student. diorang happy~

FEW MORE WORDS

Next Malaysian Night, kita kena ada PD yang baru. Ini kerana, kita telah meletakkan a new standard for Malaysian Night. Macam ape yang wahab cakap dalam email waktu die tgh bosan dan takleh tido,

Some of the comments that I got:
- never seen a better event than this in Stevens
- never knew MASA had such great event
- great food
- nice decoration
- I've never known anything about Malaysia before this but after
tonight's event, I feel like I know a lot about Malaysia
- great event. Really worth the money spent
- it was entertaining, informational, great cultural performance.
- the sketch show was a really good in telling about your history
- the booth was an interesting concept

- Email wahab yang berjela-jela –

Why can’t I be the PD for the next MN? Ok for me, bila orang sama datang semula melakukan tugas yang sama, idea tak banyak berubah. Main tang tu je..we need some fresh brain. However, batik was really good.

We have a lot of things to be shown about Malaysia. Malaysian Night is not just about dancing and thingy. Set your objective first. Malaysian night is also a very good medium to give impression about Malaysia. Aku baca satu post kat saifulislam about Malaysian night kan..uh..terasa doh…

Maaf jika ada nama atau tugas yang tak tersebut kat atas tadi.

Anyway, this is not one man job. I don’t deserve full credit. Tanpa ada orang2 di sebalik tabir, serious tak Berjaya punya…thank you PDs and bidan-terjunly appointed secretary, Ilham. Without them, I don’t think Malaysian Night will be as good as we hope.

Maafkan aku andai dalam menjayakan Malaysian Night ini, aku bersalah dalam merosakkan flow majlis. Lagu negaraku is the best example. Tapi tu pakai laptop dibah.boley plak die hang.

Malaysian night is the biggest event of the year for MASA; so, kena la plan elok2. For me, I did several mistakes in management and planning. I am so sorry. Tapi orang lain did a very good job.

Maaf jika aku terkasar bahasa, terguris hati, atau ape2 lagi. Yang tercoret disini adalah ikhlas dari hati ini. Dan ia sangat panjang. Warkah ini dari aku kepada semua. PD lain nak buat yang lain, silakan la. Hehe :D

THINGS THAT DON’T NEED TO BE SAID BUT I STILL WANT TO SAY

Haha..

Dah bape lama tak tido malam pun aku tak tahu.

I still remember ada satu minggu ni tak mandi langsung sebab tension + sibuk buat kerja + malas la aku nak mandi.

Tiap2 malam aku keluar dan tengok poster Malaysian night..mungkin berkali2 dalam satu malam.

Semakin hampir dengan MN, semakin kusut pale otak.marah2 la. Speech berterabur la. Boleh tak masa promoting Malaysian night kat satu family muslim ni, aku cakap kami dari Hoboken University. Sangat merepek…

Aku tak pernah menggunakan otak sebegini keras untuk jangka masa sebegini panjang..kipas aku pn da rosak la..

I was inspired by watching the making of Pirates of The Carribean. They did a very nice lakaran konsep. So I did the same thing too tapi not as good as they did la.






Jangan bagi aku kerja bukan2 lagi pasni.

Sekian,

Muhammad Redzuan Khairun

Project Director of Malaysian Night 2009

Stevens Institute of Technology

dah lama da tak update blog

ini adalah lagu kegemaran aku (click here) sekarang

Xi shua, shua
Xi shua, shua
Xi shua, shua
Xi shua, shua
Xi shua, shua

1, 2, 3, no

Leng a leng teng a teng
Heng a heng wo de xin
O deng a deng
Mmeng a meng
Feng a feng qing ni
Na le wo de gei wo song
Hui lai chi le wo
De gei wo tu chu lai
Shan shan hong xing li

Mian de ji zai bian
Cheng ci shi dui bai
Qian le wo
De gei wo bu hui
Lai tou le wo
De gei wo jiao chu lai
Ni wo hao xiang hua
Quan ban lian
Ai mei ci dou shi cai

Shang a shang
Huang a huang
Zhuang a zhuang
Duo ke xi
O xiang a xiang
Cang a cang
Rang a rang qing ni

Ai tian tian
Cai ai ye ye dai
Ai shi shi guai
Ai yi bu zai

Na, na, na, na

uuu..best gile la dancing shua shua ni.. i did the same dance on Malaysian Night 2009 along with CSA(chinese student association) members
There was an error in this gadget