Followers

Friday, August 26, 2011

EarthQuake and Hurricane



assalamualaikum kawan2..kali ini, tajuk je English tapi isi die bahasa ibunda kita iaitu bahasa Melaka. hari ini sambil mendengar lagu Nur Kasih, aku decide nak tulis satu post.

pagi tadi, setelah kami semua jemaah subuh, semasa orang lain membaca al-ma'thurat dan ayat suci al-Quran, kami telah jamming sampai langit terang. ape nak jadi la.tapi apa yang nak diceritakan adalah kejadian alam yang telah dan bakal terjadi ini.


hari itu, sesuatu telah terjadi semasa aku sedang sibuk membuat case study yang asalnya aku nak buat 3 pages tapi jadi 26 pages tu

tibe-tibe aku tergoncang-goncang. aku sangkakan ia adalah angin. tapi mustahil la angin sebab semua benda dalam bilik aku bergegar. aku pun kata "Awesome!!"..tanpa aku terpikir bahawa ia adalah gempa bumi. selepas beberapa ketika baru aku tersedar ia adalah gempa bumi.

gempa bumi telah mengejutkan penduduk East Coast United States ni. gempa ini adalah kali pertama sejak 100 tahun yang lalu.so penuh la status facebook dengan cerita pasal earthquake.

pastu aku ada baca satu status member aku ni. die da kerja da kat philly. die kata camni tau. ada sorang kawan die kat tempat kerja pegi kat die lepas earthquake (earthquake tu xlama pun) and tanya dalam nada sangat confuse..dude, what happened? nak tau tak nape die tanya camtu? sebab nya, time before jadi earthquake tu, die nak berak. so kebetulan die lepas je taik die, suddenly satu bangunan bergegar..haha..epic betul tahi dia..lepas ni kalau die berak lagi ada thunderstorm. ada guruh berdentum2..hoho..so kawan2 takpe jangan risau. kalau member die tu tak berak lagi, maka hurricane tak datang lagi. tahi die ada sensor..haha

baiklah rakan2, selesai lawak tahi. semasa kami jamming tadi (walaupun aku tak reti main gitar), kami telah di ingatkan tentang amaran Hurricane yang bakal melanda. aku sekarang duduk di Castle Point Apartment. salah satu tempat yang agak tinggi elevation nya. so ia lebih terdedah kepada bahaya thunderstorm hurricane ini.

pihak berkuasa NJ telah mengeluarkan arahan dan beberapa langkah keselamatan. mereka menasihati agar penduduk stay indoor kalau nak hidup lama. selain itu, bekalan makanan dan air bersih hendaklah dipastikan mencukupi untuk at least 76 hours. atau dalam kata lain nye selama..3 hari lebih.

time tu, aku cuma terpikir satu benda. ia adalah sesuatu yang agak penting. solat? tu memang penting. tapi kalau takde air boleh tayammum. lagipun kat mana2 pun boleh solat asalkan tempat tu suci. makan? kita boleh buat bekal. minum? pun sama..ape die dalam otak aku masa tu wahai kawan2 kalau korang tahu?

sebelum aku jawap, biar aku bagi hint dulu benda ape die ni. kalau dah sampai masa dia tu kan, kita tak boleh nak pilih benda lain selain dari dia. cuba la bagi sebanyak mana duit pun, kita tak kan jugak pilih harta itu. kita akan pilih dia jugak. tak kisah la orang macam mana pun. apa itu? ia adalah



...BERAK...

cuba korang try bagi duit sejuta kat orang yang memang dah tak tahan nak berak tu and kata ngan dia, amik duit ni asalkan jangan berak. kalo lepas tu terberak kena amik balik duit tu. mesti dia taknak punya duit tu. die nak berak gak.

so ape kaitan berak dengan hurricane? nanti air takde, camne korang nak berak? lap-lap pun tapi nanti takmo flush? tak kan nak tengok je tahi tu berenang2 dalam toilet tu..


image source: http://www.flexpack.com/slider-zip-lock.jpg

nampak tak ziplock atas ni..ke kita nak berak dalam ziplock? lepas tu letak sebelah muka member masa die tido.susun lawa2 sekeliling die.bila die golek sket je..pssckkktttsss (camne bunyi taik penyek ea?)

tak boleh.nanti akan timbul persengketaan.tapi sekali sekalaaa~~ haha..cam best je. so apa point yang aku nak sampai kan kat sini adalah PREPARATION. anda telah diberi amaran, maka persiapkanlah diri anda. hurricane datang ni, bahaya2..gamat nanti suasana. tapi akhirat nanti? saya suka untuk bertanya kepada diri saya berkali-kali sebelum bertanya kepada antum kalian: sudahkah anda bersedia? apakah bekal yang akan dibawa. sudahkah siap plan anda untuk menempuhi hidup selepas mati? atau nanti anda akan terkapai2?

kalau berak pun dah runsing..ape la aku ni. aku bukan nak buat jijik ke ape. tapi tu je ada dalam otak aku. so sorry la kepada sape yang baca blog aku time die tengah makan.ok, selamat mempersiapkan diri kalian! dan doakan kami di US ini!

segala comment, teguran dan soalan serta jawapan amatlah dialu-alukan dalam bentuk berhikmah dan berhemah. :)

4 comments:

  1. ngek.. tergelak2 aku bace.. haha.. neway.. syukur selamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nak wat camne khaliq.dah itu je ada dalam otak aku. alhamdulillah selamat. nanti kan post aku yang terbaru!

      Delete
    2. tajuk projek SEM ko kat mktab dulu psl earthquake kan?? aku igt sbb kat sijil aku, diorg salah type, letak tajuk ko... haha..

      Delete
    3. haha..yepp..tepat sekali~ mahal tu project tuu

      Delete

There was an error in this gadget