Followers

Sunday, December 13, 2009

walamak..

wa ada manyak menda mawu tulis woo..tapi wa ada itu final exam..tarak tahan wo~ nanti wa tulis haa..kasi doa manyak2 sama Allah kasi wa pass dengan cemerlang..telima kasih manyak2..

Tuesday, December 8, 2009

interesting quote of ALIF BA TA

definition of developed country by Dr. Bakri Musa :

"it is like pornography, i knew it when i see it"

hak ketuanan melayu, Dato' Seri Jamaludin Jarjis:

"ia ibarat rotan yang digantung untuk menyebat anak. jikalau bapa itu terpaksa menyebat anak, maka dia sudah gagal menjadi bapa. begitu juga melayu, jika ia sudah gagal, maka terpaksalah ia menggunakan segala hak ketuanan melayunya"

lagi dari Dato' Duta JJ:

"[perjuangan kita] jangan nampakkan ia sebagai tersurat, tetapi jadikan ia sebagai tersirat"

Dr. Bakri Musa:

the story of fish. ability to fish. concentrate 20% more on the average, so that you will get double input. still, don't forget the expert and the bottom [i don't really like to say bottom] with 10% more effort.

Muhammad Ali Iqbal:

"let the private sector make the decision. we cannot privatize all the government sector. it will be disastrous. maybe we can put reward system in government sector. to fire a government servant is politically dangerous."

"to have a financially better nation, the environment must be set so that the employers going to work with a mindset of losing job - everyday."

Dr. Azly Rahman:

education as a key towards change

"hang tuah utara fail SPM at youtube"

apa anda sedang buat?

saya sedang menaip kerana saya rasa da lama tak menaip

tiba2 saya rasa risau sebab saya tak siap homework lagi

oh tak mengapa sebab saya sedang masak ayam kari

oh, masak nasi juga

ada rootbeer kat sebelah ni tapi uhh..minum air kosong la di sebelahnya

ah~saya tahu mengapa begini..sebabnya sekarang baru pukul 4.30pagi~

memang la takde orang.

sebentar lagi saya bakal menikmati nasi dan kari ayam~

tak sabar rasanya mahu pulang ke malaysia

oh~ adik nangis kah? nanti abang sekeh sape wat adik tu

ok sudah sampai sini sahaja.

sudah warm up mari kita tulis apa yang patut~

Wednesday, December 2, 2009

to you my friend

hi, here i am again, writing to share my thought. i feel like writing about religion today; don't worry, there will be no heavy material - just the simple ones.

the world is coming back to religion. yes, we are living in a post modern world. let us go into that for a moment. according to sheikh Omar, the definition of modern is being skeptical to the past. in pre-modern world, people with different faith would kill each other if they were living in the same house. people in modern world would say you are right for your religion and so am i.people in post modern world is coming back to the religion.

coming back to religion is actually a good thing at the first glance. (i never say it is bad after the second glance). but i prefer to see it like competition. yes, competition among YOUTH with different faith. here are few examples based on my experience. one Hindu friend of mine, he told us with confident about his goddess, deva and devi. another friend, who is Christian, made his asian girlfriend converted into catholic; and, i can see how strong he hold to his belief. one morning, i went to the basement of my building and i saw one Jewish boy who was one or two year(s) younger than me reading his old testament - alone. i can tell he was a Judah by his attire.

after all those examples the Mighty Lord hath shown me, it comes to a question. how is our youth? well, it is not easy to generalize them but again, here are few examples.

1)there is one time when I talk about my religion to different faith friend of mine. someone (who is Muslim too) whispered "hey, you might annoy him". that was not even encouraging. even the "infidel" listened to every words of mine.

2)we were required to make a presentation in Islamic Education. i was so depressed with some of their presentation. yeah, read Quran always, perform solah and blah..blah..blah. man, our religion is not just about that. are we really understand about our religion? i could say that all those cliche statements were made by people who do not live in their faith yet confessed to believe so. "to believe in something but not to live it, is dishonest" -Mahatma Gandhi

3)this is a very typical example.a group of "pious" people accused the-not-so-pious one with swear words for being ignorant about religion. yet the "unfortunate" group remain calm. the main question is-which one is the ignorant? i am not saying one side is 100% true and another is 100% wrong. but think about it this way, the God gives you a little bit more education and knowledge about religion as a sign of His kindness. and why would you discriminate the not-so-bright-about-religion guys? i tell you what, no matter who we are, we are the victims. i pray so that when we stand before God, we don't have anything to regret.

4)"uh, sorry, you can ask the ustaz about this matter" said one guy after being asked about religion.

what's next? being cynical to the religion? yes, again, one question that can answer that is "are you really believe in God; and if so, are you believe in Him?".

anyway, there are still brothers and sisters that never give up fighting for religion in whatever way. congratulation and keep it up guys. may the God be with you.
i don't want to make this post longer. yet, this is a reminder for you and me in case we forgot. please correct me if i am wrong.



Tuesday, December 1, 2009

life is a test

one thing you have to remember in being a Muslim; life is nothing but a test. yes. in Quran, people in the day of resurrection are asked "How long do you live in the world?" and they answer "no longer than a day" and some say "no longer than an evening or morning".

yes, it is like your examination; the duration to take the test is not long, maybe 2 3 hours? some might be 50 minutes. but the consequences or the result can be felt as long as a lifetime. same goes to your life. you may live long enough to do this and that (and some can be wrong) and by the time comes, as a result, you pay or are paid for your doings.

why test? i have many answers in mind. ok, why are we being tested? in order to know which slave is sincere and which one is not, the best medium is a test. it is hard to explain it this way. take high school semester as an example. let say you have mathematics, physics, biology, chemistry and history. when the result is posted, you learn that we get B+ for mathematics, biology A+, chemistry A, physics C and History B. for sure you have cut off point to pass and let say it is 2.5. oh great, you pass it but not as good as you wish for. one student got 4.00. another one got 1.25. the smart one goes to the top class (5ib yeaaayyy), you go to class-for-bright-but-not-elite, and the fail goes to E-class (it is not exclusive class even if the teacher says so).

now you see the point? living in this world, you may be given different kind of test (assume that as subjects) and get different results like fail, pass, succeed (A+, B, C and etc). surely, you will be put on different level of heaven or hellfire (5ib yeaaaaahh, 5E and 5 not-the-best-among-the-best).

i want to share one more thing about being test. life is a process of learning. learning? yes, learning, studying, being taught. how can you take a test without being taught? i don't how much people in this world going to examination hall with an empty brain (i did it once). you will be taught by the real Rab in different kind of ways. He puts you in one situation so that you can learn how to face it and how does it feel. let say you ask for brain, He will give you a problem to solve. you ask for money, He will provide you way to make money; or, He will show you people living in wealth and drought. to short the story, all praises to God, say thanks to Him.

one more answer for why we are being tested. have you ever heard the term upgrade? yes, a test is to upgrade you. it is like an engineer working on this engine to run a car. he knows the maximum potential of the engine. at first he might be satisfied with the performance of the engine that can run the car for 60mph maximum speed with 50mpg gas usage. then, he will test the engine with replacing a brand new carburetor. he finds out that the engine works better. and then he gives some more testing. some results can be categorized as fail; and some success. by the end of the test, the engine now is the best engine in the world. it is sophisticated and able to run a car in a speed of light with most-likely-to-be-endless power source.

same goes to you and me. He says "oh this kids is now comfortable with his life, why don't I test him with some panic situation" He continues "let see how this kids deals with it". so He tests us with giving this and that. sometime, we do it wrong (but please not all the time). and as a result, we, the upgraded version of us, will run His beautiful world with kindness IF WE UNDERSTAND. iza faqahu...

i guess that is all for today. this is a reminder for you and me in case we forgot. and please, correct me if i'm wrong. =)

subuh

oh ya, tadi ada belajar benda baru..tahukah anda, bangun pagi solat subuh boleh mengelakkan strok?tahukah anda?bla3. aku baru tahu ini tadi.alang-alang da bukak citer pasal solat subuh kan, mari kita bercerita dengan lebih lanjut mengenainya.

hari yang baik bermula dari solat subuh yang baik. hari tanpa subuh merupakan hari yang paling suwey takleh blah. seriously, it has been proven everytime i miss the prayer (yeah, i miss prayer sometimes).think positively, maybe that's how the God want to teach me about the phrase above. remember, everything happen is what best for us. here are some examples of what happen when i miss that prayer : accidentally swallowed pieces of glass, locked out of hall in an extremely clod weather, and getting zero mark for missed homework submission. basically, something must be wrong if you miss fajr prayer.

bangun pagi solat subuh boleh mengelakkan strok. bile kita terlalu lama idle tanpa bergerak (tidur tak bangun subuh), kita akan lebih berpotensi untuk kena strok. jadi dengan bangun subuh, kita akan bergerak mengambil wudhu', kerjakan solat sunat kemudiannya menunaikan solat fardhu subuh. ya, anda sudah aktif di waktu pagi. maka badan menjadi sihat dan strok berjaya dielakkan. (ceramah seseorang yang aku datang lambat..apa nama die tak tahu).

peribadi yang baik dibentuk dari solat subuh yang baik. hey, bukan senang nak solat subuh pagi2 buta nih. nak nak kalo ia dikerjakan secara berjemaah. ia sudah pasti memerlukan tahap disiplin dan kesabaran yang tinggi. anda boleh bezakan orang yang solat subuhnya terjaga dengan yang tidak. percayalah.

solat subuh berjemaah, banyak faedah. anda telah melepasi ujian angkat berat dengan sempurna. angkat berat kelopak mata dipagi hari. anda juga telah melepasi ujian ketahanan dengan sempurna. tahan mengantuk dan sabar menunggu jemaah. sudah pasti selesai solat subuh, anda akan menjadi motivated! ya, mulakan hari anda dengan subuh yang mantap. ada disebut suatu kisah ketika segerombolan tentera berjaya menawan tawanana perang islam. sebelum dihukum bunuh, satu per satu akan ditanya adakah anda solat subuh berjemaah.jika jawapannya ya, tawanan itu akan dilepaskan kerana digeruni akibatnya.wallahualam.

sebaik-baik solat qabliyah adalah qabliyah subuh. buat la solat ni. telah diaajar bagaimana besarnya fadilat solat qabliyah ini. disebut dalam suatu hadith, jika manusia mengetahui betapa besarnya fadhilat solat qabliyah subuh, nescaya dikerjakan juga biarpun terpaksa merangkak.

solat subuh itu waktunya pendek.maka segerakan lah ia. jangan la sampai terlepas.sedih la idup lepas tu.

yeah! aku baru teringat satu point yang sangat penting. tidur lepas subuh. nasihatku personally, jika anda bakal menghadapi peperiksaan dalam masa terdekat, jauhilah tidur lepas subuh kerana ia sangat melembabkan otak. first hand personal experience. kenapa?tak percaya? tapi, kadang2 subuh ni kalo duduk kat oversea masa dia tak tentu. kadang-kadang tunggu la sampai berjam jam lepas subuh tu nak pergi ke kelas. jadi, masa tu la tidur lepas subuh ni..entah la..boleh kot. aku sendiri takde jawapan yang pasti. kalo subuhnya masuk kul 3 lebih, kelas kul 9 amenda aku nak buat 6jam time semua orang tido?sudah pastinya aku jua tumbang sekali~ haha..sila betulkan jika aku salah ya.

sebenarnya banyak lagi benda yang berkaitan subuh ni. bukan takat ni je.tapi takpe la kita citer kemudian ya.

Monday, November 30, 2009

ohhhh

minggu ini ada satu test

hujung minggu ada program

minggu depan ada test lagi

mmg aku boleh mati..oh life is a test~~

blog (you can just read the bold and colored if you want to)

why blogging? blogging is a very good medium to share thought.

you can say whatever you want in your blog because this is your very space to write everything you can think of. so you maggots, what do you care if i write something that has nothing to do with you? why do you have to question unnecessary details in my writing? are you perfect enough to do so? anyway, let bygones be bygones. actually i don't care much about it. we can never stop people to talk shitty things. again, this is my space..got it?

supposedly, no one can say your thought is wrong or right because philosophically there is no right or wrong in giving opinion. so, whatever you write, whether it is self uplifting or condemning, can never be judged by a single reprimand. for me, if you think his/her thought is wrong, you should say it appropriately. but nah~ perhaps those people have some serious mental problem that the very part working on logical thing on their brain has already been pulled out. we can't really say anything to these people. we had better keep silent to keep things calm OR we can choose to against the flow of logical illnesses that can easily lead to the not-so-bright fight.

the content? oh yeah right. some posts can be educational. some can be emotional. some can be nonsense. people is not always in the same mode of thinking. we are dynamic (or at least i am). if we choose just to have one style and never change, and then..what else to say my dear..

am i angry? no..am I talking about particular person? no...again, i want to remind this is my space (in case you forgot) and this is my thought.

ok

aku bukannya tak ok la. aku tak suka semua perhatian tu macam aku budak kecik je.apa la sebok sangat nak itu la ini la. aku nak masa sorang2 sekejap je.

kerana apa?kerana itu adalah fitrah seorang lelaki. fitrah seorang lelaki apabila menghadapi masalah, lebih mudah dan bagus jika masalah itu diselesaikan sendiri tanpa ada bantuan.(ataupun bantuan yg FAKE).apabila menghadapi masalah, lebih baik jika untuk tidak pedulikan apa2. untuk seketika waktu, isolate kan diri.kalo tak buat camni nanti lagi merana.tapi itu lelaki.

kalo perempuan, ia lebih baik jika dikongsi bersama. segala benda kalo dikongsi akan menjadikan keadaannya lebih baik.so kaum ini lebih suka untuk mengatakan mengenai masalah yang bakal timbul, pernah timbul, dan tengah timbul tak tenggelam2.jadi, jika anda seorang wanita, sudah pasti anda akan berasa selamat dan lebih baik jika ada orang yang sanggup mengambil berat tentang anda dengan mendengar masalah anda.

tapi masalah timbul apabila wanita ini ingin menjadi baik dengan membuka ruang perkongsian kepada lelaki. oh tidak itu satu benda yang sangat disastrous. lelaki akan merasakan dirinya lemah jika bantuan seperti ini dihulurkan padanya.mereka merasa lemah jika perhatian melampau seperti ini diberikan kepadanya. merasa diri lemah, tak berguna dan dipandang rendah.jadi~ jangan la hulurkan bantuan ringankan beban bila tak diminta sebab bantuan tu yang akan jadi beban tak tertanggung.

wahai wanita, jika bantuan anda ditolak, jangan la rasa anda itu tidak dihargai. anda sebenarnya baru sahaja menjadi penyelamat keadaan.so relax.cool.takyah nak kecoh2

nasihat, pertolongan, perbincangan, bantuan, kata2 semangat.semua tu tak berguna kalau tidak mahu diterima oleh orang yang "bermasalah".kononnya bermasalah.tapi takde ape pun.kalau perempuan ada cycle menstrual die, laki pun ada jugak cycle die sendiri.

ego kah itu? lantak apa la orang nak kata. itu adalah umumnya.sengaja membuat perkongsian secara terbuka begini.

jika seorang itu menjauhkan diri, jangan risau, dia akan kembali dengan keadaan yang lebih segar. cuma perlukan masa, ruang dan privacy untuk seketika waktu. toooott~ siaran tertunda

Friday, November 27, 2009

hanya yang tahu mengetahui


microwave

hari ini membicarakan tentang masa usia kita

masa usia kita, jangan disiakan kerana kita tak kan pernah tahu bila kita akan kembali pada-Nya

baiklah.mengapa mesti microwave menjadi tajuk? ia kerana microwave merupakan suatu benda yang mengingatkan aku tentang mati dan manusia. selalu je pakai microwave kat sini nak defrost ayam. so masa nak defrost tu, kita letak la bape2 minit yang kita nak pun. and then, sampai masa ia akan berbunyi "teeeett" menandakan ia sudah sampai masanya~

entahlah.macam meletakkan nyawa pada microwave tu. "Ok, aku bagi ko 5 minit defrost ayam tu, sama ada siap atau tak, aku akan amik ayam tu". mungkin Tuhan ada cakap camni "ok, aku bagi ko sekian2 masa tunaikan tanggungjawap ko, sampai masa siap atau tak, aku amik nyawa."

lepas tu, jadi pulak kita sebagai pemerhati microwave yang menunggu ayam tu siap. 10..9..8..7..6.....1 "teeetttt". wow..andaikata lah kita leh ukur nyawa kita macam tu. aku tak pernah nak sedar pun yang masa usia kita semakin berkurangan. sentiasa saje rasa muda bile tengok umur bertambah, fizikal berubah, mental menjadi matang.tapi kurang sedar pula yang dah semakin hampir dengan nyawa ditarik. saat demi saat, masa kita semakin berkurangan.tapi adakah sedar akan hakikat ini?

kita sebenarnya countdown. bukan counting up. ada orang die punye timer cepat. ada orang die punya timer disetkan lambat.tak tentu.microwave pun berbeza-beza jenama. sekalipun sama jenama berbeza model. sekalipun sama model, tak tentu ia punya ciri 100% sama dengan yang lain.cumanya, microwave adalah microwave.semua dipandang sebagai microwave.begitu juga manusia.

entah berapa lama lagi la masa kita ada..fikir2 kan la..

Saturday, November 21, 2009

warkah Malaysian Night

Malaysian Night

At first, I wanted to write an email. Tapi I guess it might be a lil’ bit personal so I just write it down in my blog. Anyway, I give you guys the link (that is my purpose kan~)

Malam tadi, malam yang penuh gemilang itu, akhirnya telah tamat. Alhamdulillah. Setinggi-tinggi kesyukuran aku panjatkan kerana dengan izin-Nya, majlis itu berjalan dengan smooth dan silky seperti rambut baru dishampoo.

Disini adalah warkah ikhlas dari hati tanpa berselindung kepada sesiapa yang terlibat dalam menjayakan Malaysian Night 2009.

Ini adalah dari hati sendiri. Maaf jika ia seperti self-uplifting..

DISINI SEGALANYA BERMULA..

Tawa gembira semua senior2 semasa mengemas barang tatkala habisnya Malaysian Night 2008 masih berada di ingatan. Kak Nisa, presiden MASA ketika itu, sedang meneguk air di suatu sudut di Bissinger 4th floor. Aku menghampiri beliau dan berkata dalam senyuman “kak, saya dah ada idea untuk Malaysian Night lepas ni.”

Malam itu (beberapa hari sebelum balik summer), beberapa orang rakyat MASA telah berkumpul di second floor Howe Center (presiden MASA telah terbang ke UK kerana urusan rasmi) membincangkan hal MASA. Ketika itu, bangkitlah idea tentang Malaysian Night. Beberapa orang present idea masing2. Aku pun join la sekali bagi idea yang dah lama terperuk dalam otak. Kata kuncinya adalah CALENDAR.Pastu wow..apsal idea itu diterima? Habisla…

oleh kerana tiada orang yang nak jadi PD, dan aku tidak berapa gemar orang merosakkan idea asal..maka dengan berat hati dan sokongan rakan2..aku ditauliah menjadi PD..masa tu dah berserabut otak memikirkan dengan siapa aku bekerja, bagaimana penerimaan orang tentang pelaksanaan tugas, boleh ke aku buat kerja ni.dipendekkan cerita, jeng jeng~ jadi PD.

Masa tu dah start memeras otak untuk menjayakan MN ini.

Tibalah masa balik Malaysia ketika summer..dalam flight yang dekat sehari pulang ke rumah itu, itulah kali pertama plan Malaysian Night 2009 berada di atas kertas. Ya, ia ditulis dan dilakar di atas awan yang tinggi. Ruang udara Negara mana pun aku tak tawu. Tp ia dalam MH091 (pastu aku kena kuarantin kat mesia sebab suspect H1N1..cit).


ni la rupa plan tu

A LITTLE BIT PERSONAL

It was on the very day I arrived home, in the journey to hospital where I was sent by my mum’s request, I told my mother “mak, abang jadi project director for this coming Malaysian Night” after I explained thoroughly about what Malaysian Night exactly is. She just laughed and said “haha, boleh buat ke anak mak ni?”

I just smiled and said “boleh~ mak tengoklah nanti, abang record sekali.”

Back then in Stevens, I felt challenged when somebody said out loud “ tak boleh, kerja tak jalan punya” when someone else was suggesting me and Syaz to be the PD of an event I could not recall. Thank you to that person for firing me up.

July 5th 2009 – two weeks before my mom would have celebrated the very first day she was entitled as mother, my family involved in car accident and she passed away without having me on her side.

Day after day, I had been thinking. Can I do my best for this big responsibility? Should I pass this responsibility to someone else? I was emotionally and morally down. But I still recall I told my mom about me being PD.

It was so hard to leave Malaysia on the day I was supposed to fly back to states because I know what has been waiting for me there.

It was at Jacobus Lounge where the first meeting of Malaysian Night at Stevens Tech was held. It was the day we presenting the idea of MN. Aku masih ingat lagi kekecohan yang ada kat Lounge tu. At one point, aku tunduk and said “tolong la, aku da la camni” but orang just laughed. They did not understand what I meant by pointing that out. What I meant was, I was so morally down to do such a big task. A small people like me could not afford doing this kind of job on this kind of time. But, thanks to some of us who I did not expect to support me for doing so!

AND IT WENT..

Oh~ benarlah apa yang dikatakan oleh seorang pakar motivasi yang pernah datang ke sekolah dulu, abang Raja “someday, you will work with someone you don’t like, doing something you don’t like; still, you have to do your job.” Ia sangat menggambarkan situasi ini.

Bermacam2 ragam keluar dari MN ni. Berperang dengan orang ini, berbalah dengan orang itu, argue dengan orang ini, berbantah dengan orang itu. Tapi, satu benda yang sangat patut dipuji, ia tidak melibatkan personal. You guys, the people who has been working together, did your job PROFESSIONALLY. I cannot deny the fact that dalam menjayakan MN, pasti berlaku benda macam2. I still remember that I said “maybe lepas ni, orang akan tak suka pada aku, mungkin orang akan benci pada aku, tapi maaf, itu adalah tanggungjawap untuk menjadi PD dan ia adalah pilihan kamu untuk melepaskan tanggungjawap itu kepada diriku.” (it was on the first meeting).

Tapi dalam ragam yang pelbagai itulah kita belajar macam2. Orang kat luar duk kutuk Malaysian Night membazir la, merosakkan akhlak la, melalaikan la ape la. Tapi Malaysian Night juga penting utk MASA. Reputation, nama dan ape2 lagi la byk dipengaruhi MN (at least I am the one who think like that). So, tak kan nak pupuskan MN. Sebaliknya, kita tukar la konsep MN supaya sekurang-kurangnya, adalah sedikit manfaat yang boleh didapati dari MN ini.

MN bukan mengajar kita untuk menari semata2. MN bukan mengajar kita untuk menjadi performers Berjaya semata2. Akan tetapi, MN membolehkan kita belajar bagaimana nak handle orang, berurusan dengan orang-orang atasan, berurusan dengan hal-hal pejabat, berurusan dengan hal-hal teknikal dan menyeimbangkan apa yang patut. Macam2 lagi lah benda yang kita boley belajar kalo kita tahu apa tujuan kita.

SPECIAL THANKS

Tanpa bantuan dan sokongan semua orang, sudah pasti MN kita takkan dapat dijayakan seperti yang diharapkan. Yes, I mean semua orang. Tak percaya?

Let say kita takde Along, kita tak dapat nak book bissinger, pentas tak cukup besar, tak dapat meja, tak dapat apa yang patut dapat dari Stevens.

Let say kita takde Ilham, Lela, Sue, Najihah, Hafizah, Nadhirah, dan Atirah, memang takde la prop untuk sketch, takde la pulut kuning, takde la decoration yang sangat menakjubkan, takde la tangan kanan PD (yang keeping track of what things to be done, things have done, and things have missed..senang citer secretary la), takde la orang nak pergi shopping barang MN, takde la macam2 lagi. Penat diorang ni weyh..sampai ada la jatuh sakit tak tido malam..haha..

Let say takde Junior (Alai, taicho, shahrir, macho, mek, paan, haris, wahab, wan hafiz, ari), memang takde la sape2 nak pergi perform sketch, takde sape la nak main kuda kepang, takde sape jaga lampu, takde sape la nak tolong itu ini, takde sape la nak angkat prop takde sape la nak jadi mc, takde sape la yang nak care more about MN.

Let say takde Syaz, memang takde sape la nak terima arahan itu ini, takde sape la nak mengedit video, takde sape la nak jadi Lt. Adnan yang menggelupur di atas pentas..dia la PD..dia la Adnan..dia la edit video..gile kuasa ke? Hahaha. Next time, semua kena hulurkan tangan ringankan beban.

Let say takde Bo, memang takde sape nak mula2 jadi orang itam, ajar kuda kepang dengan sabar, dan macam2 lagi kerja. he has always been supporting

Let say takde student Master (nadia, yaya, apis), memang takde sape nak perform dance yang menjadi tunggak dalam meneruskan tradisi MASA, takde sape la nak bagi nasihat sampai pukul 2 pagi about MN kepada PD yang dah tak reti nak wat ape2 dah, takde sape la yang asyik meng offer kan bantuan untuk MN. kalo ak la jadi diorang..nak buat ape lagi la ngn MN da sambung master.

Let say takde rezi, bazli ngn hilmi, memang takde sape nak join dancing, main kuda kepang, record kan praktis dan macam2 lagi.

Let say takde miem, memang takde sape nak buat kan poster, flyers, invitation card, dan benda2 macam tu. Tak lupa juga email die yang membakar semangat MASA kerana MN semakin hampir. Ia sngat mengejutkan aku..haha

Let say takde freshman (abom, afa, dibah, syahir sepiroth [apsal la nama ko pjg sgt]), memang takde sape la nak join dance, takde sape la nak buat muka penuh semangat semasa sketch, takde sape la nak pegi beli hadiah waktu last minit, takde sape la nak handle stress sume2..you guys done better than me as a freshman. Last Malaysian Night 2008, masa aku freshman, aku hanyalah budak tampal poster, buat keris sikit2, dan jaga pintu macam pak guard. Ah, aku dikir barat juge.haha. but u guys did more than I do. Berurusan dengan tourism, promoting MN, n cam2 lagi.

Let say takde Ammar, yeaahh..memang tak terlayan la VIP. Itu la penting sekali..terasa jugak sesak nafas nak melayan VIP ni. Aku baru try sorang da terasa wooo..susah2..ntah camne la Ammar handle VIP2 lain tu.

let say takde senior2, memang la takde sape nak jadi tunku abdul rahman, tan cheng lock dan VT sambathan versi putih..takde korang maka takde la ak nak bersemangat. Pok Chik. tq sgt2 dengan ada nye ko menyokong MN. member senior MASA terbaiklah

Terima kasih kepada warga palmer yang sedia menumpankan prop dan barang sehingga mereka lemas dalam lautan material.

Terima kasih juga kepada wanita-wanita yang buat cookies.

Terima kasih kepada kepala2 committee promotion. Shahrir, you did a really good job in tabling.

Terima kasih kepada rakyat MASA yang terus menerus bagi sokongan.

Terima kasih pada aunty fadi dan keluarga yang sangat banyak membantu. Jadi driver pergi sana sini. Nasihat itu ini. Huhu..

Korang ingat kan…sape yang tampal poster? Kaum hawa dari palmer dan cpa~~ waaa..aku sangat malu sebagai lelaki untuk tidak terlibat dalam menampal poster…huhuhu…

Anyway korang semua sangat best. Aku takde wat ape2 sangat melainkan mengeluarkan arahan. Tanpa ada korang semua, for sure la tak jalan ape2 kerja. Aku mengaku ada banyak harsh words yang telah keluar akibat tekanan perasaan yang melampau. Maafkan aku kerana itu adalah kegagalan aku dalam mengawal keadaan dan diri. Moga selepas ini, ia tak jadi camtu dan korang sedia memaafkan aku. Sesungguhnya aku hanya manusia yang lemah.

Lepas ni, kita pun kena say thanks kat IUA, CSA, MSD, MARA, dan Edwina. Raveche ngn JJ pun kena say thanks jugak walaupun sorang American cerita pasal Malaysia sorang Malaysian cerita pasal America dengan panjang lebarnya…mereka sgt sporting dan sgt memahami yang kita adalah student. diorang happy~

FEW MORE WORDS

Next Malaysian Night, kita kena ada PD yang baru. Ini kerana, kita telah meletakkan a new standard for Malaysian Night. Macam ape yang wahab cakap dalam email waktu die tgh bosan dan takleh tido,

Some of the comments that I got:
- never seen a better event than this in Stevens
- never knew MASA had such great event
- great food
- nice decoration
- I've never known anything about Malaysia before this but after
tonight's event, I feel like I know a lot about Malaysia
- great event. Really worth the money spent
- it was entertaining, informational, great cultural performance.
- the sketch show was a really good in telling about your history
- the booth was an interesting concept

- Email wahab yang berjela-jela –

Why can’t I be the PD for the next MN? Ok for me, bila orang sama datang semula melakukan tugas yang sama, idea tak banyak berubah. Main tang tu je..we need some fresh brain. However, batik was really good.

We have a lot of things to be shown about Malaysia. Malaysian Night is not just about dancing and thingy. Set your objective first. Malaysian night is also a very good medium to give impression about Malaysia. Aku baca satu post kat saifulislam about Malaysian night kan..uh..terasa doh…

Maaf jika ada nama atau tugas yang tak tersebut kat atas tadi.

Anyway, this is not one man job. I don’t deserve full credit. Tanpa ada orang2 di sebalik tabir, serious tak Berjaya punya…thank you PDs and bidan-terjunly appointed secretary, Ilham. Without them, I don’t think Malaysian Night will be as good as we hope.

Maafkan aku andai dalam menjayakan Malaysian Night ini, aku bersalah dalam merosakkan flow majlis. Lagu negaraku is the best example. Tapi tu pakai laptop dibah.boley plak die hang.

Malaysian night is the biggest event of the year for MASA; so, kena la plan elok2. For me, I did several mistakes in management and planning. I am so sorry. Tapi orang lain did a very good job.

Maaf jika aku terkasar bahasa, terguris hati, atau ape2 lagi. Yang tercoret disini adalah ikhlas dari hati ini. Dan ia sangat panjang. Warkah ini dari aku kepada semua. PD lain nak buat yang lain, silakan la. Hehe :D

THINGS THAT DON’T NEED TO BE SAID BUT I STILL WANT TO SAY

Haha..

Dah bape lama tak tido malam pun aku tak tahu.

I still remember ada satu minggu ni tak mandi langsung sebab tension + sibuk buat kerja + malas la aku nak mandi.

Tiap2 malam aku keluar dan tengok poster Malaysian night..mungkin berkali2 dalam satu malam.

Semakin hampir dengan MN, semakin kusut pale otak.marah2 la. Speech berterabur la. Boleh tak masa promoting Malaysian night kat satu family muslim ni, aku cakap kami dari Hoboken University. Sangat merepek…

Aku tak pernah menggunakan otak sebegini keras untuk jangka masa sebegini panjang..kipas aku pn da rosak la..

I was inspired by watching the making of Pirates of The Carribean. They did a very nice lakaran konsep. So I did the same thing too tapi not as good as they did la.






Jangan bagi aku kerja bukan2 lagi pasni.

Sekian,

Muhammad Redzuan Khairun

Project Director of Malaysian Night 2009

Stevens Institute of Technology

dah lama da tak update blog

ini adalah lagu kegemaran aku (click here) sekarang

Xi shua, shua
Xi shua, shua
Xi shua, shua
Xi shua, shua
Xi shua, shua

1, 2, 3, no

Leng a leng teng a teng
Heng a heng wo de xin
O deng a deng
Mmeng a meng
Feng a feng qing ni
Na le wo de gei wo song
Hui lai chi le wo
De gei wo tu chu lai
Shan shan hong xing li

Mian de ji zai bian
Cheng ci shi dui bai
Qian le wo
De gei wo bu hui
Lai tou le wo
De gei wo jiao chu lai
Ni wo hao xiang hua
Quan ban lian
Ai mei ci dou shi cai

Shang a shang
Huang a huang
Zhuang a zhuang
Duo ke xi
O xiang a xiang
Cang a cang
Rang a rang qing ni

Ai tian tian
Cai ai ye ye dai
Ai shi shi guai
Ai yi bu zai

Na, na, na, na

uuu..best gile la dancing shua shua ni.. i did the same dance on Malaysian Night 2009 along with CSA(chinese student association) members

Wednesday, October 7, 2009

seleraku~


ya rakan-rakan..seperti yang anda lihat di atas, itulah antara sajian yang telah berjaya kami lakukan selama kami menetap di sini.alhamdulillah kami kini tidak lagi kebulur jika mahu dibandingkan dengan kehidupan kami di Davis.ya~ setiap kali aku post kan sesuatu utk pasal masakan, pasti ada cerita di sebalik itu.

kitorg masak takde la nak kata hebat mana kan, tapi camne la kan kalo baru je belajar masak setibanya di sini dah ada orang suka masakan kita..ish3..takleh nak wat ape la kan.bukan orang melayu ye yang suke.lidah orang melayu ni high taste~sebab tu makanan die sedap-sedap. baru-baru ini, ada seorang budak (asal poland tak silap) merasa kari yang kami buat.camne die leh jadi suka pun tataw.tambah lagi tu.haha..

tapi kami pun suka gak masakan kitorg.takyah nak carut2 or cam sedih dengan makanan yang ada kat pierce dulu.macam la kami ni makan ayam katok.kalo ye best la makan kat Pierce tu.kami dengan happynye makan dengan sangat banyak.kalo boleh sarapan,makan tengahari,makan malam dan makan lewat malam.tapi kalo malas malam je la makan.sekali makan mesti abis satu pot sorang.cam raksasa.mesti sebab kami suka masakan kami kan?dan seperti yang telah dijangka ada orang meminta resepi dari kami yang baru beberapa bulan belaja masak nih~

baiklah.tak baik kedekut ilmu.mari kita berkongsi rahsia kejayaan disebalik masakan CPA.berikut adalah resipi ultimate yang menjadi panduan dalam kegelapan yang melaparkan.

ULTIMATE RECIPE

  • pengalaman memasak yang tidak sampai setahun. jika anda dah punya pengalaman yang banyak nanti anda akan terpengaruh dengan ideologi lama anda yang sukakan makanan lama. lagipun, anda akan kurang keupayaan untuk mengeksperimentasikan segala jenis masakan yang terlintas di hati sanubari anda.
  • rakan memasak yang sekepala. sekiranya anda menyimpan niat untuk berbuat sesuatu yang berguna kepada masyarakat dan perut anda, pastikan anda mempunyai rakan supaya anda tidak akan keseorangan ketika masa-masa kritikal.sebagai contoh, apabila wap minyak yang overheated telah memenuhi ruang angkasa bilik, perlulah anda ada seseorang utk mengcover keadaan.mungkin anda mahu menutup smoke detector ke, mengipas wap minyak keluar ke..mana la tahu...
  • idea engineering yang tidak pernah lekang dan pudar dari kepala. pergh..ini mantap doh, kena engineering jugak.budak medic dia tahu belah tulang je.tak tahu makan sup tulang.engineering mengajar kita supaya sentiasa mencari penyelesaian terbaik untuk setiap situasi yang dihadapi baik dari segi agama, matematik, physic dan chemistry.kita kan ada design courses, implement la kat dapur. jangan tension kerana internal loading pada y-axis otak kita akan mengalami hypertense yang mencapai yield strength menggilakan. perlulah kita mencari jalan yang frictionless supaya body kita sentiasa free dari apa-apa diagram yang menunjukkan resultant force dari minyak masak memercik.
  • inovasi dan kreativiti. nak-nak budak MARA la yang masak kan. takde ciri-ciri ni anda takleh dapat full allowance summer. anda juga tidak akan dapat merasa nikmat kenaikan elaun seperti pelajar JPA di kolej sendiri. jika anda mempunyai sedikit panduan dari sebarang artikel atau artifak mengenai masakan, janganlah anda follow 100%. barangsiapa yang mundane je ada kat mainstream pasti tak maju. be different and you will be recognized.walaupun mula-mula hanya nak masak megi goreng, pada akhir masakan, ia akan bertukar menjadi sesuatu yang lain. setelah megi itu direbus, perlulah anda keluarkan semula dan masukkan ke dalam kuali.masukkan benda2 yang anda rasa nak masuk.jangan pikir pjg.nti tak jadi masuk. benda2 ini termasuklah udang kering,serbuk cili,serbuk kari, kicap, sos dan sebagainya.caye la..gerenti sedap.
  • kesabaran yang amat terhad. jikalau anda bersabar menanti produk yang dah terlalu usual kat orang ramai, pasti anda tidak akan dapat memikat lidah dan perut pemangsa.(ayat nak yakin je).dengan tiadanya kesabaran, anda akan memasukkan rempah ratus tanpa mengira unit, anda akan memekat atau mencairkan kuah tanpa perlu tunggu masa yang disyorkan, anda tidak perlu menanti jawapan untuk kesan meletakkan makanan laut ke dalam sajian anda, anda juga akan cepat makan dan cepat habis dan cepat basuh pinggan.

caya la beb..pas ikut resepi ultimate ni gerenti lah hidup korang bahagia. tapi pada sesiapa yang mahu mencubanya di rumah keluarga, anda sekeras-kerasnya dinasihatkan untuk meminta kebenaran tuan rumah biarpun anda telah melepasi had umur dewasa.sekian, aku nak tido. esok ada kuiz physic 3..

Muhammad Redzuan Khairun
CPA 406 07030 NJ

ini...


sementara menunggu waktu subuh yang bakal masuk sebentar lagi, kepingin aku utk mencoret sesuatu setelah berkurun tidak aku menulis. pada asalnya mahu aku buat sesuatu yang berilmiah (dan boring) tapi tak jadi. roommates gue sedang working on their work. so i have nothing to do after i tried everything. i ate, i starred at monitor and at last...i'm writing something. this time, this post has something to do with the following picture.SEJARAH GAMBAR

gambar yang cukup bersejarah ini menempatkan dirinya dalam catatan sejarah yahoo messenger 10 BETA aku apabila ia telah di request oleh seorang bakal doktor. ingat soh lukis ape. alih2 tahi jugak la die soh lukis..takpe la.aku turuti segala kehendaknya dalam keadaan ghairah melukis. jadi aku yang sepatutnya pada masa itu study Mechanics of Solid terstudy Fluids of Taik la pulak kan.

SENI 1

sejak dari aku kecik lagi aku seorang yang amat suka melukis. itu adalah ciri pertama yang orang akan ingat ada padaku semasa aku kecik. semasa aku berumur 8 tahun, aku telah berjaya melukis self potrait dengan bantuan cermin muka.sifat aku bercakap semasa melukis dan diam semasa berada di khalayak ramai telah menimbulkan persoalan kepada ramai orang.tapi hal itu tak jadi masalah apabila aku berjaya menempatkan diriku sebagai naib johan peringkat negeri dan seterusnya number bape tah kebangsaan.(fuh~puji diri sendiri). pendidikan seni juga yang telah menjadikan aku satu2 nya calon yg mendapat **# semasa $&%.

SENI 2

seni ni satu benda yang abstract. abstract bukan hodoh ye.byk orang cakap camni.tahpape je.sekurang-kurangnya ia memerlukan bakat, kesabaran, imaginasi dan pengetahuan sebelum menghasilkan satu-satu karya.takde satu benda dari benda di atas memang tak jadi la.akan tetapi sejauh mana la bakat seni di Malaysia boleh dijadikan sandaran utama kehidupan seseorang. berapa ramai yang sangat berbakat melukis sehingga mengangkat nama mereka. ada la jugak cam Lat, Rashid Chelsea, dan sape2 lagi tah.sikit je.akan tetapi, sekiranya anda seorang yang professional dan anda mempunyai seciput bakat seni maka anda akan menjadi seseorang yang boleh kata istimewa la pada at least seorang interviewer anda.seninya seni ini, ia mampu membuat orang terpegun.lebih-lebih lagi masa anda sedang working on it.walaupun kadang-kadang terasa annoyed oleh mereka ini, tetapi ok jugak la.

SENI 3

seni part tiga ini akan membincangkan tentang seni lukisan kat gambar tadi tuh.aku akan sedaya upaya utk meneliti setiap inci lukisan yang penuh makna ini. asalnya mahu melukis tahi biasa. akan tetapi, atas sebab requirement aku kena tukar sket. tahi yang dilukis mestilah tahi yang keras hasil dari sembelit yang lama.maka pemilihan warna adalah penting kerana semasa anda melukis di YM, bilangan warna adalah terhad.maka hasil timpalan beberapa jenis teknik, maka imej tahi keras utama berjaya dihasilkan. bagi menambah kesakitan, ia perlu keluar dalam kuantiti yang banyak tetapi agak kecil. maka terhasil lah tahi keras tambahan yang ditempatkan dekat dengan tahi utama. lebih menyeksakan apabila tahi itu keluar dalam saiz dan kekerasan sama cam kerikil.maka tahi kerikil itu pun muncul. lebih kecil lebih menyeksakan - selari dengan pepatah kecil-kecil cili padi.

mari kita pergi ke watak seterusnya dalam lukisan ini.rumput kering.sebenarnya ini adalah cubaan utk menonjolkan kekeringan persekitaran.setting gambar ini adalah semasa di gurun.betapa menyeksakan la sembelit di tengah gurun.kering dan tiada air.haa..jgn main, walaupun tanpa cuaca panas cam gurun, ada juga pembersihan dilakukan tanpa air.hehe..takmo citer lebih la pasal ni.

nikmatnya bila selesai menyahtinjakan penyeksaan itu.ia umpama seksaan yang berakhir.itulah salji gambarkan.bayangkan di tengah-tengah kekeringan dan kekerasan itu, pastinya anda memikirkan mengenai sesuatu yang mampu melembut dan membasahkan ia..dan benda itulah AIR.

SENI 4

makan la byk fiber - ia bukan rumput kering.minum la banyak air - korang ingat susah ke nak minum air?bukan nye salji pun. maka dengan pemandangan close up terhadap tahi utama yang sepatutnya menjadi tempat snowman, tajuk gambar ini adalah TAHI KERAS AKIBAT SEMBELIT DI TENGAH GURUN YANG KERING DAN PANAS.

p/s : mesti ada orang kata aku tak senonoh kan.biarla.cam korang tak berak je.

Friday, October 2, 2009

review filem upin dan ipin

rakan2 nak tahu tak? benda ni da lama da saya nak post tapi sayangnya saya tak punya waktu dan kesempatan utk menulis. bukan lah aku ni orang yg gile punye study sepanjang masa.tapi arakian diriku sentiasa sibuk dan menyibuk tak tentu hala.maka takde la time nak menulis.tapi memang itu yg patut nye pelajar jadi kan? sibuk...anyway, mari kte review filem minggu entah bile tah..

aku seorang yang suka menonton movie. jadi dah beribu movie aku tengok dan taste aku dah menaik.

mari kita cakap pasal filem ini.

animasi

serious bai..die nye animation memang tak nama Malaysia beb.tapi aku respek, walaupun kartun-kartun mesia arus perdana mempunyai design,jalan cerita, dan grafik yang tak senonoh nak ditonton, lahir pula Upin dan Ipin yang pergh gile gempak..aku kurang pasti teknologi apa yang mereka pakai, akan tetapi, the characters are alived!!

jalan cerita

kalau nak tgk die punye series, aku sgt meminati cara direktor dan penulis mereka menceritakan kehidupan seharian melalui dua watak. jgn terkejut, pada aku, cara ini merupakan salah satu cara dakwah yang berkesan terhadap kanak2. malah, ia juga boleh jadi medium pengajaran sesuatu yang essential kepada kanak2. unlike animasi tempatan yang mempunyai dialog kaku dan "kedewasaan", Upin dan Ipin menceritakan sesuatu dengan sangat natural dan sangat dekat kepada jiwa kanak2. akhirnya muncul juga sebuah animasi yang mempunyai jalan cerita yang "jujur" dan "ikhlas". tahniah Les Copaque.

mari kita lihat Upin dan Ipin the Movie : Geng. wow..marvelous. aku tak pernah memikirkan akan ada animasi Malaysia yang mempunyai jalan cerita yang walaupun simple, akan tetapi tidak dapat aku predict apa yang berlaku selepas ini. jujur katakan, bagi je aku tengok mana2 animasi American, tengok suku jalan pun dah boleh tahu camne cerita mereka akan berakhir. tahniah utk UIG (Upin & Ipin : Geng) yang membuatkan aku terus terpaku dan tertanya-tanya "wah lepas ni ape??". xpernah lagi aku jadi begitu teruja untuk terus menonton animasi ini sampai ke akhir cerita (termasuk kredit). mereka berjaya menonjolkan aspek Unity among races tanpa perlu menjadi berpura-pura united. tak faham? biasanye, kalo orang nak tonjolkan unity ni, org letak je tiga2 kaum pastu gambar kan ada kerjasama la, hepi bersama la..aih..cliche la bro..tapi tak utk UIG. Unity berjaya ditunjukkan dalam bentuk yang sangat natural!

akan tetapi...

dalam UIG, bagus mereka menasihati kanak2 mengenai asas agama, pergaulan, batasan dan segala2 nya. akan tetapi mereka tercicir dalam proses menonjolkan aspek agama. ye mereka ada tnjuk tok dalang pergi surau, Upin dan Ipin cakap solat jangan lupa. tapi, ada satu scene ni, tok dalang pergi masjid, cucu die disuruh pergi merayap kat kampung pakai suar pendek...bagaimana itu..ada la lagi beberapa examples.tapi orait la jugak generally. tak kan la animasi ni ko nak tunjuk detail2 kan ape bnda die wat bla3. mungkin badrul ada solat kejap kot kat hujung kampung pakai kain...cameraman tak amik gambar die masa tu..

so..aku mengesyorkan, tonton la UI~ ada member aku siap beli DVD lagi konon2 nak eksen ngn aku dapat tgk UIG kat mesia masa aku kat us...tapi sorry la ye..haha..aku tgk UIG dlu dari ko DAN AKU TONTON KAT USA!!! hahaha..

sekian


Muhammad Redzuan Khairun
cpa 406 07030

Tuesday, September 8, 2009

what have we done??


"what do you guys cook?"
"you cook rice with coconut milk?"
"can i taste some?"
"wow, its good!"
"can I have some more? just if you guys don't mind"
"i have to learn Malaysian cooking. seriously, no joke"

some quote~ hehe..we love cooking!! it is not as hard as we thought. nasi lemak, Malaysian omelette, and sambal anchovy are just enough for today's breakfasting.

p/s: special thanks to Mr. Mohd Isa and Kak Nisa.

rakanku

semalam..beberapa nanosecond sebelum ak mahu tidur tiba2 aku dikejutkan oleh sesuatu yang sangat ajaib. roomate aku (bukan nama sebenar) telah mengisytiharkan dirinya untuk menjadi seorang blogger.yeah~ beliau telah sedaya upaya mengorek segala rahsia dan tatacara yang sepatutnya diketahui oleh seorang blogger. kesungguhan dan keazaman yang beliau miliki begitu mengagumkan.syabazz...

laksana seorang da'ie, beliau telah menyebarkan keenakan blogging kepada seorang lagi lembu yang saiznya tak berapa nak kecil. oleh kerana keikhlasan dan ketulusan hatinya untuk membuat blog, sedikit tunjuk ajar dan tutorial secara online telah aku berikan setakat mana yang aku mampu biarpun bantal dan selimut telah mendayu-dayu menyeru kehadiranku. dengar cerita beliau kini sedang bekerja sebagai pramugara MAS dengan nama Nobin (bukan nama sebenar juga).

maka diharapnya dengan permulaan mereka ini adalah secara berterusan serta berguna kepada masyarakat. gambar di atas menunjukkan gambaran tepat keadaan rakan2 ku. IRVINE

Monday, September 7, 2009

break-fasting tomyam

as soon as we woke up at 5.30am, there was a sigh came out from deep inside. we realized that we missed the sahur that ended several minutes before. its ok. we performed subuh prayer together and did whatever necessary until 9am. there was nothing much happen as we both slept until 2.45pm. anyway, to make the story short, a big question have fallen on our head. what are we going to have for breakfasting?

luckily, there was kak nisa came out with a very brilliant solution. TOMYAM~ plus, there was a post specially written for me on her website and it was about how to prepare tomyam.ah~ thank you kak nisa. you are always there when we need you even though we are seperated half of he globe away.abom is way lucky.

4.40pm, we headed to KINGS with two freshies. one of them were girl.yum2..hehe..so, we bought materials to cook with her advise.thanks to you guys-the freshies. after we were at our room, we started cooking. without hesitation, i sliced onions while syaz were dealing with rice. it was a very dramatic yet satisfying for first attempt cooking. 7.19pm is the moment of truth..how good was our tomyam.believe it or not, we DO LIKE it~ yeaayy

so we gonna share about how it is made. first rule for tomyam, it is simply a campak-campak recipe. as long as you throw out the right things, there will be a tomyam. don't put too much big onions. put garlic first before anything (of course you heat the oil first). after the soup has boiled, put whatever you like such as crabmeat and shrimp. 5 minutes before serving, you can put some vegi such as bell pepper, carrots, and mushroom. and tadaa~

Sunday, September 6, 2009

...

everything happen is what best for us no matter whether it is a grief or a joy

copyright

Friday, September 4, 2009

3rd day

hari ni sebab aku masih tidak mempunyai laptop lagi, maka aku tiada kerja yang amat..aku termenung..dalam selimut.takleh tidooo~~ sebab masa tido aku da berubah..dari pukul 9pm ke 3am.huu..

tiba2 aku terfikir peti ais kami mempunyai masalah-terlalu banyak ais. aku dengan tiada kerja nye membaring kan fridge tersebut lalu aku tuang air panas ke atas ais tersebut..yeaahh~ ia membenihkan hasil. maka aku semakin excited menuang kan air panas.aku lakukan perkara ni senyap2 je..tak lama kemudian syaz menolong aku wat kerja laksana pelajar Skim Pelajar Cemerlang.tidak lama kemudian. aku menyedari banyak air atas lantai.alamak!! rupanya air keluar ikut belakang~

ak tak pikir panjang.aku terus ajak syaz angkat fridge tersebut ke suatu tempat.apakah ia? ia adalah bathroom...kami letak fridge tu dalam bathtub.yeaayy..masa tu aku memikir kan mawu memandi kan fridge tersebut dengan shower air panas.kami keluar ke depan balik utk mengelap baki air yang ada.byk gile la..tibe2 roommate kami yang bukan dari Malaysia keluar dan bertanya "what happen?". aku tak tawu nak citer ape and said " lemme show you something. it will explain much." lantas aku tunjukkan dia fridge kami yang ada dalam bathtub. die tibe2 terdiam dan hanya memandang. muka die sedih dow time tu..ak pn tak pasti apsal.lama pastu die kata."if the fridge broke down we have to pay for it, do you know that?" i tried to convince him with my confident answer "yeah, i know that. you don't have to worry about that."

lama dia memerhatikan kami mengelap lantai..tak lama lepas tu die masuk bilik dan main guitar. die nyanyi lagu Always by Bon Jovi. cam sedih gile..haha.kemudian kami meletakkan fridge itu seperti keadaan asal.nasib baik la fridge tu tak rosak.hehe..tapi pastu die pun start main sama. pukul ais pakai kasut la ape la.tapi semua tak berjaya.akhirnya kami berhenti main peti ais..takpe la..sebab esok tu aku dapat laptop dan ini la kerja ku sekarang..tak main peti ais da..hehe..

2nd day

hari ni cam eksyen sket xmo makan kat luar..budak2 baru ajak makan kat luar tapi kitorg (syaz dan aku) katakan xpe la..kitorg masak..akan tetapi. secara tiba2 masalah mula timbul apabila kami menyedari kami tiada periuk..mantap giler..bermula la episod mencari periuk di stevens..mcm2 kami jumpe..ada la golongan manusia tu kan, baru first day pakai periuk, periuk diorg da pecah.haha..sbb tu slow cooker and diorg letak atas api..sian nye kamu~

kami akhirnye meminjam periuk roommate kami. nak masak nasi himpit je.tu pun segera. tapi macam2 dugaan yang mendatang. baru je rebus sket air da membuak2. kami pun dengan pandai nye assume air terlalu banyak lalu buang sket air..pastu tgk air cam ok je kami tambah air lagi..proses ini berulang2 sampai air xsempat nak didih betul2..tu x citer lagi part satu paket nasi himpit kena kuar kan masa tengah masak sebab tak muat nak letak dalam periuk.

so itulah ia sampai la berbuka puasa.akhir nye kami iftar dengan ketupat lebur...yg panas..serta rendang brahim dan serunding..bersama mek.

setelah tiba di states..

HARI PERLEPASAN..
that day, the airport i was sad. i guess "sad" is not the right word to describe my feeling that moment. if you guys wanna know, i was damn missing my mum. if she were there, probably, she would be smiling and looking at me with a very lovely look like she will always be by my side even though she is not. drop it out with that personal feeling. anyway, i was carryng two cargo luggage full of raw material. you guys know what they are - curry powder, brahims, and stuffs like that. it was kak nisa who bought all those things just to make sure i will not be as skinny as before. she is really nice. with her new hubby, Abom, i am pretty sure they would be happy together. yeah, i just recalled that we sang the song, So Happy Together, on Grad Night. at the airport, i was controlling myself as i am leaving them-my family. anyway, it was different from before - the feeling, the people, the dress etc. my flight was delayed up to 12.30 at midnight. so and so we, syaz, miem and me, departed from KLIA~ we thought that it will always be night all the way to America. thus, theorically, we don't have to fast because it was dark outside. somehow, ah~, we do have to after we consult with the one of the abang kacang. abang kacang is steward of MAS who always give kacang (salted peanut to us). even though abang kacang will change according to flight, we will always look for abang kacang. abang kacang keep changing with respect to different flight; but there will always be abang kacang. ok back to the story, abang kacang said we have to sahur because we will be fasting a few hours after this..alamak...so we took our sahur and performed subuh prayer. and then, suprisingly, the sun came out!! aahhhh....yeah! puasa jgn tak puasa..haiya..ya know what, it was the survival of the fittest.ok, we did everything like watching movie, non-stop sleeping, playing game, talking randomly, just to face the fact we were fasting.haha.actually it was not as hard and challenging as i depicted.it is just an exaggeration. anyway, syaz and me survived after hours of fasting. miem could not make it. ah..but, she got first class cake and stuffs. aaaaaaa....it was because akak kacang (stewardess) was really2 caring. "boleh tahan lagi?" "xpe2..kalo u nak break,panggil je i." ya know what, she even spare several chicken sandwichs for us in case we wanted to break. when foreigners ask for chicken sandwich she said "sorry we are out of it". tapi bile sampai kat kitorg..."hey u guys nak chicken sandwich x? i ada simpan utk u all taw". pastu boley plak die cakap kat kawan die yg kat isle sebelah dalam bahasa yang tidak akan difahami leh foreigners menyatakan die simpan sandwic ayam tu utk kitorg.yeayy..no wonder Malaysia Airline wins "World's Best Cabin Staffs" award.

after we arrived at Newark Liberty International Airport, we saw abang kacang again. this abang kacang was so friendly because he gave us a bag full of kacang. wanna know the story about kacang of this flight? as usual, we asked for kacang. first akak kacang went to the "kitchen" and grab a bag of kacang and gave it to miem. she said " sorry i don't have enough bag'; BUT, later she said " You have bag ah? meh la ikut saya." haha...so i grabbed syaz's bag and followed her to the kitchen. she said " ok u amik la bape bnyk u nak ea, i tutup langsir ni." for the first time of my life, i felt like i was mugging MAS. hehe..aku terasa cam perompak gile la.cam perompak professional xleh blah. bukak beg, kuar kan sweater syaz dan penuh kan beg tu. beg tu da cam bantal da.atas dasar ihsan, aku tinggal kan dua paket kacang atas meja tu. unfortunately, there was another stewardess came in. i was shocked (of course). she said " eh apsal tinggalkan dua lagi tu? amik je sume." later, akak kacang came in and said "haah laa..apsal tinggal? amik je." i was like..ok~ i took every kacang. diorg nak bukak baru aku lari terus. minutes later, when we were laughing, suddenly abang kacang came with a paper in his hand with serious face. he came towards us and stop to kindly interrupt us." excuse me" he said " do you guys...". he stopped there and bend down and said "kertas ni acah je..nak kacang?" after that we discussed something can be regarded as business talk.hehe..back to the airport, we saw abang kacang again. he was waiting for someone with his friend. actually, he needs to go through certain procedure to check out. well, this is America.

i was in line and it was my turn. i answer every question the immigration officer asked. unluckily, i have to be detained for some reasons i don't know. shit..it was three hours. we (syaz and me) were worried about food in our bags. again, we saw abang kacang in detaining room.haha.

short the story, we arrived at Stevens. we picked up room keys, met Edwina, had a nice conversation and such. ahhh~ iftar after 24hours 5minutes fasting.. Chinese cuisine je la malam tu..aku tido pukul 8 lebey..hehe..without blanket and bedsheets.

Wednesday, August 19, 2009

summer camp

hehe..dengan tak malu nye aku letak kat sini ape yang menjadi outline aku utk berkata2 masa summer camp hari tu..semasa "kuliah" maghrib yang pertama...

Salam akhir..

Intro: cakap2 kosong

1. (rule)korang takyah nak respect cam ustaz ke ape ke. Personally ini bukan kuliah. Don’t look at me as a religious figure because I am not. Let us start with cakap2 kosong maghrib ini.

Body: 1. Before I start, I want to ask.

a)antara kamu semua, siapa tinggal di asrama?

b) sapa anak sulung?

b) siapa masih punya ibu dan bapa?

c) sape suka makan mee goreng?

2. lemme be straight, u all know abg belaja kat oversea. Nampak cam berlagak je kan cakap camtu. Tp maaf lah, bukan itu yang mahu aku ckap kan. Sbb program ni pun korg sdri tawu dak2 oversea yg handle maka citer2 oversea basi jugak la ko dgr..

3. saje je aku bagi bnda boring2 ni. Nak tawu something? Aku sbnarnye sgt bersyukur dgn nikmat fly yg Allah kurniakan pada aku. Kerana apa? Kerana dari situ, aku dapat membina sebuah bisikan berbunyi I have no big regret. Apa cerita di sebalik kalimah omputih ni?

4. kalimah ini adalah bisikan yang menguatkan semangat aku untuk terus kukuh berdiri dan berjuang untuk mereka yang lagi bersisa nyawanya di muka bumi Allah ni. Biar aku cerita kan mana datang kalimah ini.

5. to be honest with u guys, aku dah bosan dgn ceramah2 or talk2 yg cakap pasal ape yg mereka kesalkan bila mak die da xde la ape la. Contoh nye cam die menagih dadah la, merempit la, melacur la derhaka la pastu balik2 mak die ke ayah die ke takde pastu nyesal pastu tamat~ bwekk..

6. utk kali ini, aku mahu bagitawu wlaupun korg xkenal atau xpeduli pn aku sapa. Mak aku..dah takde..biar aku ceritakan serba sedikit.malam itu adik call dan cakap.

7. waktu aku tahu mak aku dah takde tu.aku diam seribu bahasa.aku senyap dan tenangkan diri kerana aku yakin, apa yang berlaku itulah yang terbaik utk semuanya.lama jugak aku senyap sampai di satu persimpangan,tgh drive ni, aku naik gila bila aku nampak bayang2 aku sendiri. “I can see myself!!”

8. aku drive 170km/h nak jumpe mak punye pasal.dipendekkan cerita, aku sampai di rumah mayat.masa tu semua orang dah ada kat situ.saudara mara aku bawa aku pergi tengok jenazah emak.aku yang tak cakap ape2 sebelum tu terus collapse dan menangis.bagaikan tak percaya orang ak sayang kini terbujur kaku tak bernyawa. Beberapa saat aku menangis dan gelak macam orang gila.tp selepas itu, kalimah I have no big regret dibisikkan ke telinga aku oleh sesuatu yang aku tidak pasti.

9. ketika itu lah aku sedar apa kaitannya kalimah itu, pemergian ibu, dan fly..aku amik wudhu’ dan aku tahlil kan ibu ku..bermula la episode aku menjadi seseorang yang “kuat”

10. pasti kamu semua tertanya2 ape kenapa ea “I have no big regret?” sebagai seorang anak, aku sangat bersyukur aku tidak begitu lari dari landasan sebagai seorang anak. Segala titah perintah beliau aku turuti dengan taat. Aku juga percaya, aku telah melakukan perkara2 yang membanggakan dirinya. Quality time telah aku manfaatkan utk bersama2 dengan nya biar dimana kami berada. insyaALLAH, aku tahu aku telah menjadi seseorang yang mungkin dia banggakan.drp cerita2 yg aku ceritakan padanya,aku tahu dia bangga dengan aku..

11. aku seorang anak yang manja.dan pada hari2 terakhir bersamanya aku sangat manja dengan beliau.ke mana saja aku turuti.aku tolong die masak,lipat kain..dan mcm2 lagi..tapi dari mana aku dpat semua keinginan untuk melakukan perkara2 yg telah aku sebutkan tadi? Sebahagian besarnya aku berani cakap adalah dari nikmat FLY yg Allah berikan.

12. aku bkn jenis mcm org lain. Hari raya mintak maaf bla3 semua.aku xsuke disamakan dgn org lain.maka, pada hari aku berlepas dari Malaysia, aku dapat lihat air mata kegembiraan dari ibuku..aku dapat pelukan membanggakan dari ibuku.aku dah mintak maaf sesungguh2 nya dari ibubapaku. Begitu juga halal kan makan minum…dan yang paling penting..perkataan abg sayang mak..sesuatu yg jarang aku ckp. Semua itu terjadi bila?? Pada hari aku fly..

13. masih aku ingat lagi mothers day.aku telah ucapkan selamat hari ibu dengan penuh istimewa..masih aku ingat senyuman beliau masa aku ucapkan di webcam.bermacam2 lagi tunjuk perasaan kasih syg terhadapnya sampai lah hari terakhir beliau pergi..

14. lepas dari tu, dah xde sape nak melayan aku makan..mlm pertama tanpa ibu, aku menangis semasa makan.kerana apa? Kalau mak aku masih ada dan melihat anak2 nya takde sape layan nak makan pasti dia akan tersenyum sambil berkata..sian anak mak ni..mcm takde mak..mmg betul..malam itu, aku takde mak..ak amik nasi sendiri..lauk sendiri..dan makan seorang diri di tepi tiang..juga, takde siapa yang akan memotong kuku kaki ku seperti selalu..takde sape yg cium kedua2 pipi ini pagi2 hari..tapi takpe..aku xkisah..aku merelakan pemergiannya kerana pada aku, tiada penyesalan yang besar harus aku tanggung kerana kematiannya..aku menangis juga kadang2..tpi itu kerana aku sgt2 rindu kan kasih syg die..ketika aku sgt goyah, aku ingatkan, I have no big regret..

Conclusion:

1. jangan bazirkan masa kami yang sedia datang ke sini kerana bukan senang untuk buat semua ini. Banyak kerja yang perlu dilakukan. Ada yang sebenarnya keberatan untuk ke sini, tinggal kan keluarga, tinggal kan kerja dan sebagainya.abg tinggal kan adik yg tak sempurna keadaan nya di rumah itu. Jalan pakai tongkat. 7 tahun dah xde mak..kesian.tapi kerana korg aku dtg.mungkin ada antara kta berkongsi cerita sama..jadi hargailah..

2. manfaatkan masa yang ada di kem ini untuk menimba seberapa banyak ilmu. Mungkin tak semuanya berguna, tetapi jangan pernah ambil mudah setiap satu kerana biasanya perkara2 kecil yang menjadi pencetus kepada benda2 besar.

3. pada siapa yang masih punya ibu dan bapa, hargailah mereka. Tanya pada kamu, sudahkah kamu melunaskan hutang kamu pada mereka?

4. nasihat aku : janganlah buat sesuatu yang bakal menyeksa diri.jangan buat sesuatu yang cukup utk menjadi penyesalan berkekalan. Ingatlah Tuhan dan Rasul mu ketika mahu berbuat sesuatu. Jika itu tidak mampu, fikirkan tentang ibu bapa kamu.


itu la dia..haha..yang aku pelik tu ada gak yang tangkap leleh...adoi la manusia..

Sunday, July 26, 2009

apa yg berlaku sebenar nya..part 2

urusan pengebumian ibuku sudah selesai.dipendekkan cerita, kami semua pulang ke Melaka. bermula dari situ, ujian yang agak berat datang padaku. menyembunyikan cerita sebenar dari dua orang adik yang masih mentah ini Haizzat 12 dan Affan 7. seminggu lamanya kami menyembunyikan cerita sebenar.

hal tersebut perlu untuk dilakukan bagi mengelakkan perkara yang lebih tidak diingini berlaku. Affan masih sakit dari segi fizikal. perlukah kami memberitahunya? sudah pasti budak tu meraung-raung teringatkan ibunya.dengan keadaan tidak boleh bergerak dan sangat sakit itu.lagi la menderitakan mindanya. maka kami mengambil keputusan untuk tidak memberitahu mereka. sekali sekala mereka ada bertanya.sama ada berdalih atau buat tak tawu, itulah jawapan dari aku. aku sedaya upaya menahan air mata apabila ditanyakan mana mak. "mak ada kat kampung". tak menipu la tu..kan?

selepas seminggu, mereka dibenarkan keluar.suasana syahdu mengiringi pemergian budak dua orang ni. mereka tak tahu mereka dah tiada ibu, tapi orang sekeliling dah tahu. banjir woo...

dipendekkan cerita, selepas diberi pelepasan oleh doktor, kami sekeluarga terus ke terengganu. kami sampai malam. Affan agak kehairanan melihatkan tiada ibunya. dalam keadaan berbaring dan penuh innocent dia bertanya, mak mana? aku tak mampu menjawap dan hanya menyuruh dia tidur. kasihan. esok pagi, selesai subuh aku tertidur. tiba-tiba aku dikejutkan dengan jeritan dua orang kanak-kanak ini. aku melihat ayah aku ada di sisi mereka sambil menenangkan mereka. hal yang sebenar sudah diberitahu. memercik air mata dari kanak-kanak itu. "adik rindu mak.." dan pelbagai lagi ayat yang menusuk kalbu.tak tahan beb..

tapi suasana ini tak lama. tak selama yag digambarkan sesetengah drama swasta. kira-kira 20 minit selepas itu, mereka bermain PSP dan menonton siri kartun Avatar dengan tenang seperti kanak-kanak lain.

alhamdulillah mereka mempunyai daya pemikiran yang sangat matang untuk budak sekecil itu. mereka arif dan faham ibu mereka sudah pergi selamanya. tiada apa yang perlu mereka sesalkan.

pada hari terakhir kami di kampung selepas seminggu maka kami membawa Affan yang tidak boleh berjalan ke tanah perkuburan. tiada tangisan yang mengiringi kami. Affan faham segalanya. ada beberapa perkara yang ditanyakan seperti di mana kepala mana kaki dan bagaimana cara ibu dikebumikan. pertanyaan demi pertanyaan dijawap. datang pengasuh aku yang dahulu. beliau memberitahu kubur anaknya dan bapanya berjiran dengan kubur ibuku. ketiga-tiga mereka meninggal pada hari ahad. Affan bertanya, orang meninggal hari Ahad ke? kerana semua kematian yang berkaitan dengan dirinya berlaku pada hari Ahad. ya tak ya jugak.

Affan kini giat menjalani fisioterapi. berkat usaha dan doa, Affan kini sudah pandai menggunakan tongkat dengan panduan. tiada apa lagi perlu diceritakan..hanya itu..

Monday, July 20, 2009

apa yg berlaku sebenar nya..part 1

what happened? apa dah berlaku? camne cerita sebenar? ok la..ak malas nak cerita benda sama banyak kali..so ak tulis la kat sini so that kamu semua paham2 la ye. tak perlu baca dalam surat khabar yang menipu tak beragak tu (berita harian, metro dan lain2)

ahad 5 july 2009. Khairun Ismail 49, Che Ramlah Che Omar 43, Muhammad Haizzat Khairun 12, dan Muhammad Affan Khairun 7 dalam perjalanan kembali ke kediaman mereka di Melaka setelah menziarahi saudara rapat mereka di Negeri Sembilan. tiada perkara ganjil yang berlaku semasa hari-hari terakhir seperti yang sering dialami oleh mereka yang buang tabiat.

tepat jam 6.45 petang di kilometer 11 jalan Tampin - Gemas kereta yang dipandu Khairun memotong sebuah kereta yang kiranya agak lembab. melihatkan tiada kereta pada arah yang bertentangan pada awalnya, Khairun telah memotong kereta tersebut semasa menaiki kawasan curam 5%. secara tiba-tiba sebuah proton wira yang dipandu oleh seorang guru perempuan dan adiknya muncul dari arah bertentangan. tindakan pantas Khairun mengelak ke kanan jalan bagi mengelakkan kemalangan yang lebih serius menyebabkan sebahagian hadapan kiri keretanya dilanggar. kereta yang dipandu Khairun telah berpusing sekali lalu melanggar penghadang jalan yang sememangnya berada disitu.

semua penumpang masih dalam keadaan sedar semasa dan selepas berlaku perlanggaran. tambahan pula, mereka masih mampu untuk keluar dari kereta dan bercakap dengan orang yang datang membantu. Affan yang tidak sedarkan diri selepas perlanggaran dikeluarkan oleh bapanya sendiri - Khairun Ismail. tindakan pantas orang ramai menghantar keluarga ini ke Hospital Tampin amat patut dipuji dan diucapkan terima kasih. nada kesal keluar dari mulut orang ramai apabila mendapati ambulans masih belum menghidupkan enjin (bangang kan?).

mereka semua segera dimasukkan ke wad kecemasan dan terdapat 5 orang doktor disitu. kesemua mereka yang masih sedar dan mampu bercakap dengan waras menyatakan apa sakit mereka. "saya sakit dada" adu Khairun, "saya sakit perut" Che Ramlah, "saya sakit kaki" Haizzat dan Affan. kerana kelengkapan yang tidak mencukupi (serta sepatutnya tidak layak diberi nama "Hospital") Affan dan Haizzat telah dihantar ke Hospital Besar Melaka sambil ditemani ibu saudara mereka. ada hikmahnya disitu. kira-kira jam 9 Muhammad Redzuan 19 berjaya dihubungi setelah bateri telefon bimbitnya kembali dicas.

tibe2 aku rasa malas nak tulis skema2...

henpon ak berjaya dicas..aku mendapat tahu (setelah dibohong berkali-kali) bahawa ibu aku dalam keadaan kritikal.dipendekkan cerita, aku dapat tahu yang mak aku dah takde..dari adik perempuan aku, Najwa. jam 10.22pm..aku masih dalam kereta mengawal perasaan.aku senyap dan diam seribu bahasa walaupun ada seseorang dalam kereta. aku sempurnakan dulu amanah dan kereta aku meluncur laju ke lebuhraya. aku masih mampu mengawal perasaan hingga ke suatu persimpangan.aku pandang ke kanan dan nampak bayangan aku sendiri lantas aku menjerit " I can see myself!!". bermula dari itu bermulalah episod aku mengarut seorang diri dalam kereta dalam bahasa bukan kebangsaan. pelik pun ada. aku maki semua kereta yang menghalang laluan aku. 170km/h. hanya itu yang aku perasan. semua benda aku tak dapat nak ingat kecuali nak berjumpa ibu. terfikir nak call emak kejap...tergelak seorang diri bagai tak percaya benda dah berlaku. cakap dengan diri sendiri...alhamdulillah iman aku masih ada untuk memohon kepada Allah untuk melapangkan jalan dan mempermudahkan urusan untuk berjumpa emak biarpun dia telah ku tahu beliau sudah tiada.

beberapa siri panggilan yang telah aku tapis aku jawap - untuk membantu aku mengingati jalan mana harusku ambil. aku dah tak ingat ape dah.mana satu interchange yang harus aku ambil dan bagaimana rupanya pun tak dapat aku ingati. aku jumpa dengan pakcikku yang menunggu di sebuah stesen minyak. aku tak keluar untuk bersalaman seperti biasa. aku tunggu dalam kereta dan dia datang menghulurkan salam lalu mencium dahi aku. aku statik. aku diam je ikut keretanya pergi ke arah hospital tampin. memang takde rupa hospital. aku parking je kat depan tu. lantak la nak jadi ape pun jadi la. aku terus berjalan dan ada beberapa orang sepupu yang riang-riang nak bersalam.maaf aku telah menengking korang sampai menggigil.hoho.masa tu aku tak kira siapa kamu semua.mana yang halang itu aku tengking. aku terus ke bilik mayat sambil diiringi saudara mara. aku tersenyum sendiri melihat jenazah ibuku.dalam kepala aku berkata sendiri - "i have no big regret". aku memikirkan hal ini adalah yang terbaik untuk semua. jenazah ibuku dalam keadaan yang sangat baik.mukanya bersih dan putih melepak. tak dapat aku tahan lagi perasaan aku bila melihat wajah ibu sendiri yang terbujur kaku.aku menangis dan bertanya "who did this?". macam orang gila aku tergelak seorang diri. aku rasa sedara mara ni da perasan aku dah gila mereka pun tenangkan aku.tapi benda ni tak lama cam drama swasta.aku menerima segalanya.aku keluar sebentar dan meminta mahu berseorang diri dalam tu bersama mak. aku tersenyum.banyak kali. kepalanya aku usap, pipinya aku cium.macam emak selalu buat kat abang dlu..sebelum abang tido.kan mak? tapi masa tu mak da tak bernyawa..tapi muka mak macam mak tengah tido..

aku tersenyum seorang diri sambil mengambil wudhu' di sink yang terdapat di atas kepalanya. aku bacakan yassin untuknya dan lakukan tahlil seorang diri. masa itu bukan lagi masa bersedih atau menyesali dosa yang telah dilakukan padanya. aku self-motivated apabila aku menyedari pada hari-hari terakhir kematiannya, aku sedar emak sayangkan aku sebagai anak. dan aku (insyaALLAH yakin) tidak terbabas dari landasan peranan sebagai seorang anak.kerana itu aku mengatakan "i have no big regret".

terus aku jumpa orang yang berkenaan disitu untuk bertanya apa yang patut.alhamdulillah emak tidak dibedah siasat. beliau pernah berkata yang beliau tak mahu. hajatnya dikabulkan. aku pun tak jadi nak pukul sape2..kalo la mak aku kena belah memang naya..

aku terus ke kaunter pendaftaran untuk menyelesaikan hal van jenazah. semuanya berjalan lancar. sejurus selepas jenazah ibu diangkat ke atas stretcher untuk dimasukkan ke dalam van jenazah, ayah pun sampai dalam keadaan murung dari balai polis. tak perlu nak tunggu ayah lama2 dan urusan penghantaran emak pun nampak macam sangat smooth. ayah memeluk aku tapi aku tak berapa nak balas kerana fokus aku bukan disitu. fokusku satu - seperti yang dikatakan pada saudara mara - kebumikan emak secepat mungkin.

van sangat laju. 2am bertolak dari Tampin dan berhenti beberapa kali akhirnya sampai ke Kuala Berang, Terengganu pada pukul 7 lebih. sangat cepat kukira dengan keadaan van yang semacam tu serta jarak yang ratusan kilometer. orang kampung sudah mula memenuhi rumah. atuk aku kelihatan sungguh tenang sambil menghisap rokok. takpe, dia memang guru mengaji yang otai. nenek ku jatuh ke lantai tak bermaya sambil mengucap syahadah. takpe, dia masih bernyawa masa aku sedang menulis ni. adik aku lantas memeluk maksu aku, Faezah sambil menangis teruk gila rupa.baru saja sehari lepas aku meninggalkan rumah ini dengan berjanji akan kembali dengan emak...baru je sehari aku dah balik dengan mak.tapi kali ni mak dah tak bernyawa. itulah balik kampung kami bersama emak kali terakhir..dengan van jenazah.

sementara itu, dua orang lagi adik kecil aku masih berada di Hospital Melaka ditemani ibu saudara dan pengasuhnya yang sangat baik hati - Mak Ros. Allah mengurniakan keluarga Mak Ros pada kami.sangat kami mensyukuri nikmat itu. dua orang adik kecil itu masih tidak tahu mereka sudah bergelar anak yatim - tapi ada ayah lagi. mereka dimasukkan ke wad ICU bersama-sama.

aku sedaya upaya melibatkan diri dalam semua urusan pengebumian.dari mengangkat emak ke menutup langsir. kalau boleh semua aku nak buat. orang lain tak boleh. aku anak dia. tapi aku tak menyibuk hal-hal yang aku sendiri takde masa nak buat seperti makan durian di majlis pengebumian dan membeli kain kapan serta meninjau tapak kubur. itu orang lain punya hal. biarlah aku, untuk kali terakhir, menjaga ibu aku walaupun tak serupa seperti dia menjaga aku ketika bayi..

masa untuk memandikan jenazah emak.aku mengangkat emak bersama beberapa orang lagi ke tempat mandian jenazah selepas disiapkan. pintu-pintu ditutup rapat dan hanya orang tertentu sahaja dibenarkan masuk. aku adalah antaranya selepas dihalau keluar kerana orang tak kenal aku adalah anaknya yang sulung. biasa la orang kampung sana kecoh2..aku tengok mereka cakap-cakap sama mereka dan berbuat sesuatu sambil memegang jenazah ibu.sangat aku terkejut dan tersentuh lantas jatuh ke lantai dan menangis. aku rayu pada mereka." buatlah slow2.." dalam tangisan. lama juga kerja mereka terhenti tengok aku menangis sorang2..tak lama lepas tu aku gagahkan diri untuk bersama-sama memandikan jenazah ibu bersama Najwa dan ayah serta beberapa wanita.dengan lembut kami menggosok tubuh ibu. walaupun aku sedar ia tak lah selembut seperti masa beliau memandikan aku ketika kecil, tapi maaf emak, aku buat apa yang termampu..aku membasuh kedua - dua kaki ibu. tapak kakinya aku gosok perlahan-lahan..syurga itu dibawah tapak kakinya..teringat aku pada sesuatu. aku membelikan beliau dua pasang kasut sebagai cenderahati.satu di USA satu di Malaysia. memang emak sangat menyukainya. satu benda yang sama di fikiranku semasa membeli kasut-kasut itu. - Syurga Itu Di Bawah Tapak Kakinya.

jenazahnya dalam keadaan yang cukup baik.tiada luka-luka seperti mangsa kemalangan.hanya ada 3 calar pada dahinya serta sedikit lebam pada perutnya akibat dari jerutan safety seat-belt.jenazah ibu kami angkat semula ke tempat pengkafanan.disitu ruang agak terbuka maka aku mengambil keputusan untuk membiarkan wanita-wanita itu yang mengkafankan dan aku yang menjaga tirai. beberapa orang lelaki yang cuba menjenguk semasa proses pengkafanan telah di "sound direct" oleh aku. hanya kami adik beradik serta ayah dan wanita-wanita itu sahaja berhak untuk melihat emak dikafankan - pada fikiran waras aku ketika itu. semasa hidupnya juga, emak tak pernah menunjukkan rambutnya pada tetamu yag bertandang.malah semasa tidur di kampung ayah, emak tak pernah menanggalkan tudung biarpun semasa tidur.

malah, baru ku tahu apa hikmah berpuasa sebelum sampai ajal. pernah aku terbaca, sekiranya terdapat tanda-tanda bahawa ajal akan ditarik, maka berpuasalah kita supaya senang orang menguruskan jenazah kita. betul lah..mak pun berpuasa je kerjanya beberapa bulan sebelum hari kematiannya.

siap sahaja dikafankan, kami adik beradik dipanggil untuk mencium wajah emak buat kali terakhir. aku tak dapat menahan air mata semasa melihat emak seperti sedang tidur dalam tudung putih..sangat cantik..dahinya aku kucup sambil menahan air mata. semasa itu, baru lah adik beradik ayah aku sampai di sana.sempatlah beberapa orang melihat wajahnya sebelum ditutup.maaflah.aku nak emak dikebumikan dengan cepat.keranda dah siap, kubur pun sama. terus sahaja jenazah itu diangkat untuk disembahyangkan. ada beberapa perkara yang aku tak berapa puas hati dengan pengetahuan agama orang kampung. telah aku suarakan tapi mereka buat bodoh je. takpe. Allah itu Maha Adil.

selesai solatkan emak, keranda dibawa masuk. emak dimasukkan ke dalam keranda dan ditutup.tiada lagi emak pada pandangan zahirku.keranda diusung beberapa orang. aku mengusung dengan bahu kanan di posisi belakang orang pertama.tiada masalah dan perkara ganjil berlaku semasa mengusung dan mengkebumikan emak.jalanraya yang selalunya banyak kereta laju jadi lengang tak bersebab. kebumi sudah, talkin sudah.aku lihat pada jam tangan. kira-kira pukul 12 lebih.boleh tahan cepatnya..

kini emak dah takde.aku tiba-tiba sedih semasa orang ramai mula meninggalkan kubur. 40 langkah orang meninggalkan kubur, datanglah dua malaikat yang menyoal.aku sedih memikirkan bahawa aku sudah tiada ibu...ibu saudara yang seorang inilah menenangkan aku.kami ke rumah untuk melakukan apa yang patut..

malam itu semasa kenduri arwah aku duduk seorang diri selepas melayan tetamu..orang semua dah balik dan aku masih terduduk di tepi tiang..selalunya mak akan layan anak dia nak makan.kalau takde dia akan kata sambil tersenyum "kesian anak mak ni, macam takde mak." tapi malam itu, memang tiada siapa nak melayan aku makan dan aku ambil sendiri nasi dan lauk..betul..memang takde mak..menitis air mata aku memikirkan keadaan aku ketika itu.datang seorang wanita bersama seorang anaknya. beliau adalah pengasuh aku yang pertama ketika kecil.beliau menceritakan sebuah cerita yang agak kelakar semasa aku kecil melihatkan aku duduk bersedih seorang diri.tapi tak menjadi.air mata bertambah laju rindukan emak..

kesian adik-adik aku yang kecik..mereka tak tahu ibu mereka sudah tiada.selama seminggu mereka riang begitu.sangat suka ketika orang datang melawat memberi hadiah dan bermacam-macam lagi. semasa Affan dimasukkan besi pun aku dan ayah tiada di sisi kerana masih di Terengganu. terima kasih pada Syaz dan Ayu yang tolong menggembirakan hati mereka. begitu juga keluarga Mak Ros yang berkorban masa dan tenaga demi adik-adik. tak lupa saudara mara yang sanggup berulang alik dari Negeri Sembilan ke Melaka untuk menjenguk adik-adik.

hari aku sampai ke hospital melaka, tak dapat aku tahan air mata ketika melihat keadaan Affan yang cukup menyedihkan. dahi berbalut serta mata tak dapat dibuka. lebam dan calar balar berada di mana-mana. kakinya yang sakit dan pedih kerana dimasukkan besi dan air..hanya Tuhan yang tahu bagaimana budak 7 tahun tu mengharungi kesakitan itu.aku dapat tengok die kejap je..aku keluar dan menangis.sedih....

Che Ramlah disahkan meninggal dunia pada 10.15pm di Hospital Tampin atas sebab Severe Intraabdominal Injury. Khairun Ismail kini kurang selesa dengan keadaan tulang rusuk keenam beliau retak dan tak boleh melakukan kerja berat selama 3 bulan. Muhammad Haizzat berada dalam keadaan baik cuma sedikit calar dan luka di muka, pinggang dan kaki. Muhammad Affan kini menjalani rawatan fisioterapi kerana tulang kiri peha kirinya patah dan dimasukkan besi. dahinya berjahit 9 jahitan, pipi 7 jahitan dan satu jahitan di pipi juga. alhamdulillah kini mereka berdua (Haizzat dan Affan) menerima hakikat mereka sudah tiada ibu dan menjalani kehidupan seperti kanak-kanak normal. Affan kini sudah pandai menggunakan tongkat. cerita lebih lanjut bakal diulas di part 2.
There was an error in this gadget